Achtergrond

Samsom: als lijsttrekker PvdA blijf ik in de Kamer

foto: Doorknokken.nlfoto: Doorknokken.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Samsom: als lijsttrekker PvdA blijf ik in de Kamer

[EO] Diederik Samsom blijft in de Tweede Kamer zitten als hij de strijd om het lijsttrekkerschap binnen de PvdA wint. Maar als de partij bij de verkiezingen volgend jaar als grootste uit de bus komt, dan wil hij wel de premier worden. Dit zei Samsom vanavond in Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Samsom, de huidige leider van de PvdA, sprak uitgebreid over de net losgebarsten strijd om het lijsttrekkerschap, waarvoor ook zijn partijgenoten Lodewijk Asscher en Jacques Monasch zich hebben gemeld. Samsom is een voorstander van een open campagne, waarbij de PvdA-leden echt iets te kiezen hebben. Maar echte verschillen tussen de kandidaten zijn moeilijk te vinden, moest ook hij bekennen.

Geen verschil

Asscher had maandagavond in RTL Late Night moeite om te vertellen wat hem onderscheidt van Samsom. "De verschillen zijn ook niet heel groot", erkende Samsom in Dit is de Dag. "We hebben de afgelopen vier jaar bijna alles samen gedaan."

Samsom noemde enkele voorbeelden rond werkgelegenheid waarbij beide politici afgelopen jaren iets anders hebben gehandeld. Dat ging om banen die op de tocht stonden bij de sociale werkvoorziening in Noordoost-Groningen, bij het aluminiumbedrijf Aldel en bij het elektriciteitsbedrijf in Zeeland. Samsom: "Vanuit de Kamer heb ik mijn uiterste best gedaan om deze banen te behouden. Asscher had als minister een andere verantwoordelijkheid."

Monasch

Met Jacques Monasch zijn de verschillen iets groter. "Bijvoorbeeld in onze visie op Europa," vindt Samsom. "Hij is daar negatiever over dan ik. Hij was bijvoorbeeld fel tegen steun aan Griekenland en ik fel voor."

De PvdA staat laag in de peilingen. Samsom erkent dat het geen gemakkelijke strijd zal worden voor zijn partij. "Asscher scoort iets hoger dan ik, we scoren allebei vrij laag dus dat is niet zo’n vrolijke wedstrijd", aldus Samsom. "Ik denk dat het vooral kom door de enorme verwachtingen die mensen van de partij hebben. Zij denken: Het zal wel beter gaan. Dat is de eerste twee jaar van deze kabinetsperiode niet gelukt omdat we te maken hadden met een economische dip."

Monasch zei maandag in Dit is de Dag onverbloemd dat hij gaat winnen. Zo stellig bracht Samsom het een dag later niet. Lachend: "Er is een wiskundige kans dat ik het niet red."

Ster advertentie
Ster advertentie