Achtergrond

7 tips voor een gezonde leefstijl (en om obesitas te voorkomen)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 7 tips voor een gezonde leefstijl (en om obesitas te voorkomen)

[EO] Bijna de helft van alle Nederlanders is te zwaar. Sterker nog: één op de zeven mensen van achttien jaar en ouder heeft obesitas. Dat brengt niet alleen fysieke maar ook mentale gezondheidsproblemen met zich mee. Tijd om het roer om te gooien. Arts William Cortvriendt vertelt in Dit is de Nacht hoe je dat doet.

1. Eet onbewerkt voedsel

Kies voor verse producten en kook je eigen maaltijden. Het kost meer tijd dan een magnetronmaaltijd, maar je zorgt voor een diner dat je lichaam gemakkelijk kan verteren. Kies je voor gezonde producten als groenten, eieren en fruit, dan kan je – volgens arts William Cortvriendt – zo veel eten als je wilt.

2. Eet met aandacht

Zit je onderuitgezakt op de bank een bord pasta naar binnen te werken? Grote kans dat je niet eens doorhebt dat je eet en je ongemerkt te veel eet. Eet langzamer en geef jezelf een kwartiertje rust na het eten van je maal. Je voelt namelijk nooit meteen of je verzadigd bent of niet.

3. Eet zes keer op een dag

En kies dan voor kleinere maaltijden. Als je drie keer op een dag de hoofdzakelijke maaltijden eet, eet je al snel te grote porties.

4. Eet fruit, in plaats van het te drinken

In een glas sinaasappelsap zitten al snel een stuk of vijf sinaasappels. Zoveel zou je er nooit achter elkaar eten. In het sap zit zoveel suiker, dat het even slecht zou zijn als een glas cola.

5. Ga nooit winkelen met honger

Grote kans dat je dan verkeerde en ongezonde keuzes maakt.

6. Ga niet als een bezetene sporten

De kans dat je daarmee afvalt is volgens de arts nihil. Uiteraard is het gezond, maar lekker gaan wandelen, is ook prima en vaak in een afvalproces beter vol te houden.

7. Wees je bewust van alle verleidingen

Verleiding is overal aanwezig. Het is normaal geworden in onze samenleving: luxe koffies, brownies, fastfood. Het is overal. Een snelle hap, is zo gehaald. Probeer je hier bewust van te worden, raadt Marjon Bachra van Jongeren Op Gezond Gewicht, aan. Dan wordt het makkelijker om er ‘nee’ tegen te zeggen.

Luister hier de uitzending terug waarin we in gesprek gaat met Marjon Bachra, directrice van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), arts en schrijver William Cortvriendt en morbide-obesitas patiënt Willeke van den Heuvel.

Obesitas deel 1

Obesitas deel 2

Ster advertentie
Ster advertentie