Achtergrond
AVROTROS

Je bent wie je denkt te zijn

foto: Gele hesjesfoto: Gele hesjes
  1. Nieuwschevron right
  2. Je bent wie je denkt te zijn

In de sociologie speelt sociale klasse een rol in het sturen van menselijk gedrag. Mensen in de lagere sociaal-economische klassen maken bijvoorbeeld ongezondere keuzes, stemmen economisch-links en sluiten zich aan bij de gele-hesjesbeweging. Maar volgens jonge doctor Lorenzo d’Hooge is de sociale klasse waartoe je behoort minder bepalend is dan de klasse waartoe je denkt te behoren.

Zo ontdekte Lorenzo d'Hooge dat mensen die zichzelf tot arbeidersklasse rekenen, of ze dat nu werkelijk zijn of niet, 10 jaar eerder sterven dan mensen die denken dat ze tot een hogere klasse behoren. "De manier waarop mensen de werkelijkheid ervaren is vaak veel belangrijker dan de werkelijkheid zelf."

Het interessante is dat dit beide kanten op werkt. "Zowel mensen die zichzelf lager identificeren als mensen die zich hoger identificeren gedragen zich compleet anders", stelt Lorenzo d'Hooge. Een voorbeeld: "als mensen zich tot de elite rekenen, om welke reden dan ook, handelen ze op een manier die daarbij past".

Dus wie voor een dubbeltje geboren is, kan zich gerust een kwartje wanen. Maar ook andersom!

Je bent wie je denkt te zijn

Ster advertentie
Ster advertentie