Achtergrond

Danny van Ee gaat voor goud op de Paralympische Spelen
EONOS

foto: Judoka Roy Meyer en Danny van Ee (r)foto: Judoka Roy Meyer en Danny van Ee (r)
  1. Nieuwschevron right
  2. Danny van Ee gaat voor goud op de Paralympische Spelen

Vier jaar geleden besloot Danny van Ee een eind aan zijn leven te maken door voor de trein te springen. Hij overleefde dat, maar verloor bij die zelfmoordpoging wel zijn benen. Een filmpje van bladerunner Oscar Pistorius zorgde ervoor dat hij de draad erna weer oppakte, en een nieuw doel voor ogen heeft: goud halen op de Paralympische Spelen in 2024. Hij was te gast in Langs de Lijn En Omstreken.

In de studio zit een gespierde Danny van Ee die in twaalf weken droog is getraind, met behulp van zijn personal trainer Wouter Smit. Aan alles is te merken dat Van Ee naar de Paralympische Spelen wil als bladerunner. Voor zijn zelfmoordpoging in 2015 was de Amersfoortser al sportief: "Ik voetbalde veel, was goed in vorm. Maar uiteindelijk bleek mijn zware verleden mij toch te pakken. Toen ik achttien jaar werd, kreeg ik daar last van."

De thuissituatie bij Van Ee had geen juiste balans, zo zegt hij. "Ik was op een gegeven moment veel op straat te vinden. Dat zag je ook in mijn gedrag terug. Ik werd opgepakt door de politie, en dan krijg je wel een gevoel van: ik ben een slechte jongen. En dat ga je denken als je depressief wordt. Maar ik vind het belangrijk om niet met een vinger te wijzen, omdat het op de bewuste avond de keuze is geweest van mijzelf."

Oscar Pistorius

Van Ee wordt na zijn niet gelukte zelfmoordpoging wakker in het ziekenhuis en dacht in een korte reflectie dat het mislukt was. "Psychologen constateerden al snel dat het een eenmalige kortsluiting was die dag. Mijn neef liet toen een filmpje zien van bladerunner Oscar Pistorius die nadat hij zijn benen verloor ook verder ging met leven, en daar heb ik ook veel kracht uit kunnen halen. Ik dacht: ik wil alsnog atleet worden, topsporter. Er het maximale uit halen."

En nu is Van Ee druk bezig om zich klaar te stomen voor de Paralympische Spelen van 2024. Hij is op het moment nog bezig met een crowdfunding - van suïcide naar Paralympische Spelen - om zijn blades en uitrusting aan te schaffen. Dit alles om zich te kunnen richten op zijn doel: goud in Parijs.

Heeft u zelf psychische problemen en wilt u praten over zelfmoordgedachten? Dan kunt u contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 en chatten via 113.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie