Achtergrond
WNL

Rosenthal: ‘Onmogelijk’ dat hij als minister van seksschandaal Oxfam hoorde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rosenthal: ‘Onmogelijk’ dat hij als minister van seksschandaal Oxfam hoorde

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) was absoluut niet op de hoogte van het seksschandaal dat zich ten tijde van zijn ministerschap bij de hulporganisatie Oxfam voltrok. De ex-minister ontkent in WNL Haagse Lobby ten stelligste kennis van de kwestie te hebben gehad.

Medewerkers van Oxfam organiseerden in 2010 en 2011 kort na de aardbeving op Haïti orgies in het getroffen land waarbij ook minderjarige prostituees betrokken waren. Hooggeplaatste medewerkers van de internationale organisatie waren (ook in Nederland) kort daarna op de hoogte van de wandaden, die pas recent door The Times wereldkundig werden gemaakt. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken werd in april 2012 geïnformeerd, zo liet waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag weten.

Volgens Rosenthal heeft deze informatie hem noch zijn staatssecretaris Ben Knapen (CDA) ooit bereikt. "Onmogelijk", zo zei Rosenthal. "Als het op het ministerie is aangemeld – en dat moet dus in de ambtelijke hoek zijn geweest – en het is niet doorgekomen naar de politieke top dan baart mij dat zeer zeker zorgen", zo liet hij weten.

Rosenthal: 'Onmogelijk' dat hij als minister van seksschandaal Oxfam hoorde

Klap in het gezicht

Volgens de voormalig minister lijdt het geen twijfel dat dit wel had moeten gebeuren. "Dat is een kwestie van beoordelen wat er binnenkomt bij de ambtenaren", zei Rosenthal. "Het moment dat er ernstige misstanden zijn bij een organisatie die direct of indirect wordt gesubsidieerd of gefinancierd door jouw departement hoort dat naar de politieke top te gaan." Als hij wel op de hoogte was geweest had hij "meteen ingegrepen".

Rosenthal vertelde ook geen contact te hebben gehad over de kwestie met staatssecretaris Knapen. Hij voegde hieraan toe te hopen dat de komende dagen zou blijken "hoe, wanneer en in welke vorm" zijn ministerie was geïnformeerd over de kwestie. "Het verraste me toch", zei Rosenthal. Corruptie kon de VVD-minister zich voorstellen bij een ngo, maar kindermisbruik niet. "Dit punt was voor mij een klap in het gezicht."

De Tweede Kamer debatteert vanavond in een algemeen overleg over de kwestie OXFAM.

Ster advertentie
Ster advertentie