Achtergrond
EONOS

Peter Vandermeersch terug als Kuifje in Congo

foto: Remko de Waal, ANPfoto: Remko de Waal, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Vandermeersch terug als Kuifje in Congo

Peter Vandermeersch stopt als hoofdredacteur van NRC Handelsblad. De markante Vlaming wordt voor de krant correspondent in Parijs, de plek waar hij eerder woonde en werkte. "Ik keer terug naar mijn grote liefde."

Vandermeersch stopte ooit met de universiteit, om met blocnote en pen de straat op te gaan. Hij was correspondent in Amerika en Frankrijk. "Ik wilde Kuifje in Congo zijn, ik wilde het verhaal vertellen. Mijn grootvader was schoolmeester in Torhout. Dat schoolmeester-achtige zit er ook bij mij in. Mijn publiek was alleen niet de zestig, zeventig man in de klas, maar de honderdduizenden lezers van de krant."

Euforie en opwinding

Die drijfveer verdween nooit, ook al werd de Belg gedurende elf jaar hoofdredacteur van De Standaard, en later negen jaar van NRC. Toen hij in 2015 hoorde van de aanslagen in Parijs, sprong hij direct in de auto om ter plekke verslag te doen.

Peter Vermaas, de toenmalige correspondent van NRC in Frankrijk was op familiebezoek in Nederland. Vandermeersch realiseerde zich dat hij op dat moment het dichtst bij het nieuws zat. "Ik ben er met de spanning van de jonge verslaggever naar toe gegaan. Ga je wel je verhaal kunnen maken? Ga je ooggetuigen zien?"

"Toen ik mensen gesproken had en om zes uur mijn verhaal naar de krant stuurde, voelde ik weer die euforie en de opwinding, Ja, ik kan het nog altijd. Dit is het mooiste beroep van de wereld."

Vierde kind

Vandermeersch vindt het ook wel prettig om zijn taak als leidinggevende los te kunnen laten. "Vaak fietste ik 's ochtends met zorgen naar kantoor, en 's avonds met nog meer zorgen naar huis. Zo'n krant is toch 250 man leiden, dagelijks onder vuur liggen, 100 miljoen euro beheren en aandeelhouders tevreden houden. Ik noemde NRC wel mijn vierde kind, en het voelt goed om dat ook los te kunnen laten."

De Vlaming wil graag ambitieus blijven. "Ik vind: wat je doet, moet je heel goed proberen te doen. Maak dat je je onderscheidt. Dat is een van de redenen waarom ik zo van Nederland houd. Als jullie bijvoorbeeld naar een sporttoernooi gaan, dan ga je om het goud te winnen."

Ster advertentie
Ster advertentie