Achtergrond
KRO-NCRV

Kim Putters (SCP) geeft kabinetsbeleid een ‘krappe voldoende’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Putters (SCP) geeft kabinetsbeleid een ‘krappe voldoende’

De directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, Kim Putters, geeft het kabinetsbeleid een 'krappe voldoende'. Dat zei hij dinsdag in het NPO Radio1-programma 1 op 1. Volgens Putters moet de overheid haar voorzieningen voor burgers die tussen wal en schip vallen beter inrichten.

Zo is er volgens de SCP-directeur nog altijd een groep arme gezinnen die vaak tevergeefs een beroep moet doen op de overheid. Hetzelfde geldt volgens Putters voor mensen met een arbeidsbeperking, die nog altijd niet goed aan het werk komen. "Je moet voorzieningen zo inrichten, dat je mensen weer kansen biedt."

'Smeulend ongenoegen'

"Het is terecht om blij te zijn met een draaiende economie, groeiende werkloosheid en dalende werkloosheid, maar er is meer aan de hand", stelt Putters, "de politiek moet ook oog hebben voor het ongenoegen dat er smeult in de samenleving." Regeren is vooruitzien, vindt Putters. Hij vindt dat er een debat moet komen over de vraagstukken waar Nederlanders zich druk over maken, zoals migratie, de veranderende bevolkingssamenstelling en het tekort aan mantelzorgers.

'Armoede onder werkenden'

Volgende maand brengt het SCP een rapport uit over armoede. "We zien dat de armoede toeneemt onder de groep werkenden die rond het minimumloon zitten. Het zijn niet alleen werklozen die in armoede leven", zegt Putters. Daarom vindt hij het belangrijk om op Prinsjesdag niet alleen een positief verhaal af te draaien over de economie, "want dan kun je van een koude kermis thuiskomen. Er is iets aan de hand in de samenleving, daar vraag ik aandacht voor."

Toch is Putters over het algemeen positief over 'de sociale staat van Nederland', het rapport dat het SCP dinsdag publiceerde. "De meerderheid van de Nederlanders heeft een goed leven en kijkt positief naar de toekomst." Net als vorige jaren geven Nederlanders hun leven een 7,8.

Ster advertentie
Ster advertentie