Achtergrond
Zwart

ADHD- coach Anna Sarbo: 'Er zit ook een structuur in het hebben van geen structuur'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. ADHD- coach Anna Sarbo: 'Er zit ook een structuur in het hebben van geen structuur'

Volwassenen met ADHD hebben met veel vooroordelen te maken. Zo zouden ze altijd druk en heel chaotisch zijn. Dat beeld klopt lang niet altijd weet ADHD-gediagnosticeerd coach Anna Sarbo van ADHD Nederland.

ADHD

De meeste mensen kennen ADHD als 'alle-dagen-heel-druk', maar dat beeld klopt niet altijd. ADHD is bij iedereen anders. Anna: "Mensen die heel druk zijn naar buiten en dus wiebelen, veel praten en de 'clown' uithangen vallen onder de categorie ADHD. Maar mensen die naar binnen heel druk zijn en die veel fantasie hebben, veel dagdromen of niet vooruit te branden zijn, óók. Dan hebben we het vaak over ADD. Bij ADHD Nederland zien we ADHD meer als mensen met een waanzinnig vol hoofd. Zo vol dat er geen ruimte is om op een goede manier te functioneren in de wereld."

Diagnose

Als je ADHD hebt dan kan je ooit gediagnosticeerd zijn. Zelf ontdekte Anna haar ADHD bij de psycholoog die ze bezocht vanwege een depressie. "Ik liep vast in een depressie en ik was constant bezig met mijzelf aan te passen, de harmonie bewaken omdat ik erg sensitief ben voor sfeer." Op haar negentiende kreeg Anna uiteindelijk de diagnose ADHD.

Wanneer je die diagnose krijgt, verschilt per persoon. "Vaak gaan mensen naar de huisarts of de psycholoog als ze of heel veel gedachtes hebben in hun hoofd en zich afwezig voelen, of juist extreem aanwezig."

Coachen

Coach zijn voor mensen met ADHD vindt Anna heerlijk om te doen. “Toen ik met coachen begon, had ik nog niet door dat ik mensen met volle hoofden zo leuk vond. Als ik sindsdien mensen spreek die dat niet hebben, denk ik: 'Wat ben jij saai'."

Volgens Anna hebben zelfs mensen met ADHD een bepaalde structuur in hun brein. “Er zit ook een structuur in het hebben van geen structuur." Het probleem zit hem dan ook meer in de manier waarop onze maatschappij is ingericht, zegt Anna. Je moet een 9 tot 5 baan hebben en projecten op een bepaalde manier uitvoeren. Deze vorm van structuur werkt niet voor iedereen. “Je kan structuur ook op een andere manier invullen en dat mag best ongestructureerd gaan."

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie