Achtergrond

Hoeveel risico mag je nemen voor een uitzending van Spoorloos?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel risico mag je nemen voor een uitzending van Spoorloos?

[KRO-NCRV] Medewerkers van tv-programma’s zoals Spoorloos moeten heel goed nadenken of ze moeten afreizen naar gevaarlijke gebieden. ”Ze maken geen journalistiek programma’s, maar amusementsprogramma’s. Als de overheid zegt dat het een ‘code rood’-gebied is, moet je dat wel heel serieus nemen.” Dat zei Paul Römer vanochtend in het mediaforum op NPO Radio 1.

Spoorloos presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender werden dit weekend vrijgelaten na een aantal hachelijke dagen. De medewerkers van het KRO-NCRV waren acht dagen eerder ontvoerd door leden van de guerrillabeweging ELN in het noorden van Colombia. Voor deze regio geldt een negatief reisadvies van de Nederlandse ambassade in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Het noordoostelijke departement Norte de Santander is een berucht broeinest van drugs- en guerrillabendes, waaronder de marxistische ELN.

Volgens NRT-directeur Römer moet je een verschil maken tussen een tv-programma als Nieuwsuur en een programma als Spoorloos. Römer: “Een nieuwsprogramma dat een verhaal wil maken over zo’n guerrillabeweging ELN, kan niet anders dan zo’n gebied in te trekken. Je moet je afvragen of je bij een programma dat toch meer amusement of human-interest gedreven is ook zulke risico’s wil nemen.”

Uiteindelijk is het achteraf makkelijk praten, erkent Römer. ”Als programmamaker ga je door roeien en ruiten. Daar neem je soms risico bij. Als het goed is een gecalculeerd risico, maar het kan ook misgaan.”

Ster advertentie
Ster advertentie