Achtergrond
NTRVPRO

Dochter bezorgt haar zieke moeder nog één onvergetelijke laatste zomer

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dochter bezorgt haar zieke moeder nog één onvergetelijke laatste zomer

Joy zet alles opzij om haar terminaal zieke moeder, Tammy, nog één onvergetelijke laatste zomer te bezorgen. Podcastmaker Lotte van Gaalen volgt moeder en dochter tijdens deze zomer op de voet en probeert hun relatie te ontrafelen. Gedurende deze zomer wordt het Lotte duidelijk hoe de band tussen Tammy en Joy precies in elkaar zit, welke rol het verleden van Tammy hierbij speelt, en hoe verschillend moederschap eruit kan zien. Vorige week tipte DOCS de eerste aflevering van de nieuwe podcast De laatste zomer; vanaf vandaag beluister je de hele serie via NPO luister.

#186 - De laatste zomer - tip van DOCS - DOCS

De laatste maanden van Tammy

Aan het begin van de zomer van 2022 vraagt Joy Lotte om hulp. "Haar moeder heeft dan net gehoord dat ze nog maar kort zal leven. Ze heeft uitgezaaide alvleesklierkanker. Joy wil geluidsopnames maken van haar moeders laatste maanden en vraagt of ik daar een montage van wil maken. Dat is tenslotte mijn werk", vertelt Lotte.

Joy’s moeder Tammy is een actieve vrouw van 59. De twee zijn erg close. Nu heeft Tammy in één klap de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker. De artsen geven haar aanvankelijk nog een jaar.

Video niet beschikbaar

Geluidsopnames

De eerste audio-opname stuurt Joy vanuit haar vakantieadres in Italië en al snel ontvangt Lotte dagelijks audio-opnamen van Joy. In eerste instantie om er een soort familieportret van te monteren. "Ik had verwacht dat ik een simpel privé-document zou gaan maken; een aandenken voor familie en vrienden. Maar met elke nieuwe geluidsopname zit ik meer gekluisterd aan mijn koptelefoon", zegt Lotte.

"De omgang tussen Tammy en Joy intrigeert me. Het klinkt alsof Joy heel goed op Tammy let, en steeds een paar stappen vooruit is op wat haar moeder nodig heeft. Alsof Tammy háár dochter is, in plaats van andersom. Is dat normaal? En, belangrijker nog, is dat eigenlijk erg?", vraagt Lotte zich af.

'Ander soort podcast dan we dachten'

Gelukkig mag ze Tammy en Joy overal naar vragen. "Dit kan weleens een heel ander soort podcast worden dan we dachten." Aldus de podcastmaker. Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Tammy en Joy? Je luistert De Laatste zomer hier, of in je favoriete podcast-app.

foto: Privéarchief Joy en Tammy

Joy en Tammy

VINK met Lotte van Gaalen (De laatste zomer) en Hanneke Hendrix (Moorden in de jaren 80)

Ster advertentie
Ster advertentie