appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Arita Baaijens ontdekt het paradijs

Jeannette Parramore
maandag 13 november 2017 | Vroege Vogels Twitter

Schrijfster Arita Baaijens wordt geblinddoekt op een plek gedropt en krijgt 24 uur de tijd om er achter te komen wat deze plek haar te vertellen heeft. Het is onderdeel van het project Paradijs in de Polder, waarin zij de ziel van het landschap wil ontdekken. Met goed luisteren, ruiken en voelen kom je al een heel eind.

Deze dropping is een nieuwe ervaring voor de schrijfster.

Paradijs in de polder: zintuigen - Deel I

Op haar Facebook-pagina schreef Baaijens de volgende reactie:

"Dat was me wel wat, zeg. Gisteren werd ik - Arita - geblinddoekt op een plek gedropt en kreeg 24 uur de tijd om uit te vogelen wat de plek te zeggen heeft. Mijn redacteur Emile Brugman had het bedacht als opmaat voor mijn boek Paradijs in de Polder. Projectkompaan Jelle Troelstra zocht de plek uit en Vroege Vogels bracht me. Wil niets verklappen voor de repo is uitgezonden maar, jeetje, die antennes van mij stonden verdomd goed afgesteld :). Het verhaal waarmee ik kwam was Spot On!"

Paradijs in de polder: zintuigen deel II

Ontdekkingsreis door Nederland

Het project gaat met bewoners, onderzoekers, beslissers, kunstenaars, denkers en doeners gedurende twee jaar op ontdekkingsreis door Nederland. Met inzet van de zintuigen en de verbeelding onderzoekt Paradijs in de Polder wat een markant of juist veronachtzaamd landschap ons te zeggen heeft. De resultaten worden verwerkt op interactieve belevingskaarten van het landschap, deep maps, die het beleefde landschap weergeven.

Paradijs in de polder onderzoekt wat het Nederlandse landschap ons te vertellen heeft. Concreet wil Arita Baaijens het volgende:

  • Verwondering terugbrengen in het discours over natuur en landschap
  • Verbondenheid tussen mens en landschap herstellen
  • Een woordenboek ontwikkelen voor 'chora', de gevoelde betekenis van landschap
  • De diepere betekenis van natuur en landschap een prominentere rol laten spelen bij besluitvorming
  • Deep maps op laten nemen in de nationale Bosatlas

De aftrap van het project was op Terschelling, waar Baaijens bivakkeerde op de Boschplaat. Luister naar de reportage in Vroege Vogels:

Paradijs in de polder

Lees meer op Facebook-pagina of de website van Paradijs in de Polder. 

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1