appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Wie wordt de Groenste Politicus van 2016?

Groenste Politicus
maandag 12 december 2016 | VARA | Vroege Vogels Twitter

Zes politici zijn in de race voor de titel 'Groenste Politicus van het jaar'.  Natuurmonumenten organiseert de verkiezing voor de negende keer. Uit de drie kandidaten die de meeste stemmen krijgen, selecteert een vakjury met emeritus hoogleraar Frank Berendse, politiek redacteur van Vrij Nederland Thijs Broer en directeur Natuurmonumenten Marc van den Tweel, de winnaar. Deze wordt live bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels op zondagochtend 18 december.

Tot morgenmiddag 18.00 uur kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete politicus via Groenstepoliticus.nl.

Luister hier naar de bijdrage over de verkiezing in Vroege Vogels:

Kies de groenste politicus

Meer politieke betrokkenheid is volgens jurylid Berendse hard nodig: "De natuur in ons land staat er belabberd voor. We raken in rap tempo vogels, bloemen en vlinders kwijt op ons boerenland. Nederland doet het ‘t slechtst van heel Europa als het gaat om het behoud van wilde planten en dieren. Dat moet anders. Tegen de politiek zeg ik: sta op, ontwikkel een visie op de toekomst van dit land! Gelukkig zijn er politici die het goede voorbeeld geven. Ik werk er graag aan mee om hen de aandacht te geven die ze verdienen."

In de schijnwerpers

 

Algemeen directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten onderstreept de noodzaak van groen leiderschap: "In Parijs zijn goede en noodzakelijke afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. Maar het blijft spannend of de politiek in de praktijk genoeg opkomt voor belangen van natuur en milieu. Deze mensen steken hun nek uit in lastige discussies over landbouw, klimaatverandering en de achteruitgang van planten- en dierensoorten. Die politici zetten we in de schijnwerpers."

De zes genomineerde politici zijn Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Tweede Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks), Fatma Koşer Kaya (D66), Henk Leenders (PvdA) en Eric Smaling (SP) en Michiel Rijsberman (D66), gedeputeerde van Flevoland. Alle zes vielen het voorbije jaar op door hun inspanningen voor natuur en milieu.

De website geeft een overzicht van de resultaten die zij behaalden in Den Haag, Brussel en op het provinciehuis. Eén van hen neemt op 18 december het stokje over van het Tweede Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) die vorig jaar werd uitgeroepen tot Groenste Politicus.

Breng je stem uit

Natuurmonumenten en Vroege Vogels nodigen iedereen uit om voor dinsdag 13 december, 18.00 uur nog te stemmen. Jurylid Thijs Broer benadrukt: "Het streven naar duurzaamheid is de afgelopen jaren een belangrijke maatschappelijke onderstroom geworden. Ook in het bedrijfsleven worden inmiddels talloze duurzame initiatieven genomen. De politiek zou voorop moeten gaan in die ontwikkeling, maar daar komt vooralsnog veel te weinig van terecht. De politici die wél de handschoen opnemen, verdienen onze aandacht en onze steun. Stem mee!"

Meer informatie op Groenstepoliticus.nl

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1