appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stranden Nederlandse kust moeten beter worden beschermd

Vroege Vogels/Maureen
zondag 8 maart 2020 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Rust op het strand is belangrijk, zegt Stichting Duinbehoud. Dus dat het stuk strand waar de Formule 1-teams over wilden rijden tijdens de Grand Prix in Zandvoort begin mei nu wordt beschermd tegen het autogeweld, klinkt bij dier en duinliefhebber als muziek in de oren. Maar, het kan nog beter, vertelt Marc Janssen in Vroege Vogels.

Strandnatuur moet nu echt op de kaart!

Stichting Duinbehoud wil samen met andere natuurorganisaties langs de hele kust vrijwilligers gaan inzetten voor een betere bescherming van de natuur. Zo moeten stukken strand waar bijvoorbeeld de strandplevier broedt, in dat seizoen voor het publiek worden afgesloten.

Rijdende auto's en afval

Naast rijdende auto's op het strand is er ook nog vrij veel afval te vinden. "Je ziet bijvoorbeeld vaak dat er toch nog ontheffingen worden verleend om met auto’s op het strand te rijden," zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud.

Janssen: "Ook het schoonmaken van het strand moet anders. Dat gebeurt nu vaak met beachcleaners, grote machines die het afval en aangespoeld plastic en andere rotzooi opruimen, maar tegelijkertijd ook het voedsel waar veel vogels van leven."

Commotie Formule 1

De commotie rondom de ontheffingen die de gemeentes Zandvoort en Noordwijk hadden afgegeven, flink was opgelopen, bleek een dag na de uitzending van Vroege Vogels vorige week. Dat de drie Formule 1-teams ervan hebben afgeweken om tijdens de Grand Prix begin mei met hun technische teams over het strand van Noordwijk naar Zandvoort te rijden, is dus een stap in de goede richting.

Rust op het strand

Rust op het strand is namelijk zeer van belang voor verschillende dieren. Zo broeden bijvoorbeeld strandplevieren op het strand en willen zeehonden af en toe ook uitblazen. Daarvoor is rust op het strand belangrijk. Stichting Duinbehoud is tevreden dat wat Noordvoort betreft het gevaar is geweken, en wil nu dat er langs de hele Nederlandse kust de natuur op de stranden beter wordt beschermd.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1