appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nationale tuinvogeltelling: de terugkeer van de merel?

Vroege Vogels/gaklaasse
zondag 26 januari 2020 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Merels, mussen, vinken, mezen: dit weekend is het weer tellen geblazen. Tijdens de alweer 17e editie van de Nationale Tuinvogeltelling nemen meer en minder fanatieke vogelaars plaats in de luie stoel achter het raam. In een halfuur houden ze bij welke vogels zij allemaal in de tuin zien neerstrijken. De grote vraag is: hoe doet de merel het? Over onze 'blackbird' en de telling gaat het in Vroege Vogels.

Nationale Tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling is veruit de populairste natuurtelling van Nederland. Tienduizenden mensen pakken de verrekijker en een kopje koffie om eens goed naar de vogels te kijken. Het is natuurlijk ook leuk en makkelijk om te doen: een half uur rustig vogels turven in de tuin is nooit verkeerd.

Jij kunt ook meedoen!

Hoe meer vogelvoer in de tuin, hoe meer vogels je kunt verwachten. Dat klinkt logisch natuurlijk en volgens de Vogelbescherming is het prima om op deze manier het aantal te tellen vogels op te krikken. Met een vetbol (zonder netje, want daar kunnen ze in verstrikt raken), een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm.

In strenge winters trekken veel vogels sneller de tuinen in op zoek naar voedsel, dan in zachte winters. Vanwege het gebrek aan voedsel in de bossen en in de weilanden. Tot nu toe is de winter vrij mild, dus de kans is groot dat het aantal getelde tuinvogels dit jaar wat lager zal zijn. 

merel vrouw
Merel (vrouw) Bron: Vroege Vogels/ Barky

De comeback van de merel?

De grote vraag is of de merel, na jaren achteruitgang, dit jaar zijn comeback maakt. Onze zwarte tuinvogel kelderde twee jaar geleden voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling buiten de top drie. Als een mogelijke oorzaak van die achteruitgang wordt vaak het Usutuvirus genoemd. Dit voor merels dodelijk virus werd afgelopen jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd.

Genoeg reden dus om een kleine ode te brengen aan de merel. Eerder werd de zang van de merel al verkozen door Vroege Vogels tot het mooiste natuurgeluid van ons land. Kort daarna is zelfs de mooiste merelzanger van Nederland uitgeroepen. Met het geluid van deze winnende 'merel Victor'componeerde zangeres Ellen ten Damme speciaal voor Vroege Vogels het merellied.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Invasie van mezen

Naast de mogelijke comeback van de merel verwacht de Vogelbescherming dat de invasie van kool- en pimpelmezen uit het oosten van Europa dit najaar ook invloed heeft op de resultaten van de telling. Dat komt door een goed mastjaar (veel beukennootjes) vorig jaar, waardoor heel veel mezen de winter hebben overleefd. Daardoor zijn er dit voorjaar veel jonge mezen bij gekomen.

Vorig jaar

Evenals vorige jaren was de huismus vorig jaar veruit de meest getelde soort. Mussen zijn echter echte groepsvogels. Zit ie in de tuin dan ook meteen met een heleboel bij elkaar. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek.

Nationale Tuinvogeltelling: hoe gaat het met de merel?


Nationale Tuinvogeltelling: Carola Schouten telt de vogels in de tuin

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1