appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ben je net aan afval scheiden gewend, nemen machines het over

ANP
donderdag 28 november 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Eén op de vier Zeeuwen hoeft vanaf volgend jaar zijn plastic afval niet meer apart in te zamelen, want speciale machines gaan het werk doen. Maarten Bakker is recycling-expert aan de TU Delft en heeft een lichte voorkeur, vertelt hij in Radio EenVandaag.

"In gemeenten waarin huishoudens hun afval zélf scheiden, is ongeveer 70 procent van het PMD recyclebaar. Als je dit afval en het restvuil samen inzamelt, kun je ongeveer de helft van het afval hergebruiken. Maar omdat je meer materiaal hebt als je PMD en rest niet apart ophaalt, houd je uiteindelijk meer recyclebaar afval over."

Afval ophalen is kostbaar

Ook qua kosten is het voordeliger om niet zelf in de weer te gaan met afval scheiden. "Dat komt doordat het ophalen van afval het duurste onderdeel is van het proces", legt Bakker uit. "Ophalen van los PMD-materiaal is duurder, omdat je daarvoor meer aparte bakken en containers nodig hebt. En meer losse punten installeren is kostbaarder dan één grote afvalbak neerzetten."

"De machine die ze in Zeeland gaan gebruiken zal dus meer afval moeten verwerken, maar machinewerk valt meestal net iets goedkoper uit dan los PMD-afval ophalen."

'Als je het aanraakt, bestaat het'

In Zeeland zijn de reacties op de maatregel verdeeld. Bakker begrijpt dat niet iedereen enthousiast is. "Milieubewuste mensen willen hun afval zelf blijven scheiden, het geeft ze geen goed gevoel om alles in dezelfde bak te gooien. Mensen afval laten scheiden maakt ze bewust van het belang van recyclen en goed omgaan met spullen."

Dat bewustzijn komt volgens Bakker doordat je het afval even vasthoudt, voordat je het weggooit. Bakker: "Als je iets aanraakt, bestaat het. Door zelf te sorteren word je even met het afval geconfronteerd."

De mens scheidt slechter

Toch blijft Bakker bij zijn punt dat we afval scheiden beter aan machines kunnen overlaten. En dat komt niet alleen door het hogere rendement en de lagere kosten. "Mensen scheiden hun afval over het algemeen niet zo goed."

"Het kost de verwerkingsmachines ook moeite om het ene troepje van het andere te scheiden, maar de verwachting is dat er vier keer zo veel plastic, blik en drankenkartons uit het afval wordt gefilterd."

Machine gaat afval scheiden in Zeeland

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1