appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Baudet: stikstof geen probleem voor de natuur

ANP / Sem van der Wal
woensdag 13 november 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

Volgens Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft het stikstofprobleem weinig met de natuur te maken. "Het is vooral een juridisch probleem", zo zei hij woensdagavond in Dit is de Dag. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is het met hem oneens. Volgens hem is stikstof wel degelijk slecht voor de natuur. 

De twee gingen in debat naar aanleiding van het pakket aan maatregelen dat het kabinet nam over de stikstof. Hierin is onder meer afgesproken dat de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur gaat. Tjeerd de Groot is blij met het pakket, Thierry Baudet spreekt van 'gekte'.

Thierry Baudet en Tjeerd de Groot over stikstof

Natuurprobleem of niet?

Volgens Tjeerd de Groot behoort de staat van de Nederlandse natuur tot de slechtste van Europa. "Slechts vier procent van onze natuur is in orde", zo stelt hij. Als voorbeeld noemt hij de eiken: "Eén op de tien eiken is ziek door stikstof in de bodem",  aldus het Kamerlid. Hij waarschuwt ook voor afname van biodiversiteit. "Door stikstof verdwijnen planten", zegt de D66'er. 

Baudet ontkent het probleem. "Stikstof is op zichzelf heel goed voor de natuur. De Nederlandse grond behoort tot de meest vruchtbare ter wereld", vindt hij. De stikstof doet wel iets, geeft hij toe, maar dat is geen probleem: "Je krijgt gewoon wat meer bos en wat minder heide", stelt hij, maar slecht is dat niet. Volgens Baudet is het vooral een 'boekhoudkundig probleem'.

 

Luister hier het hele debat tussen Thierry Baudet en Tjeerd de Groot terug

Dit is de Dag

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1