appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Baby-oesters in de Noordzee: kraamfeest voor Nederlandse natuur

Udo van Dongen, Bureau Waardenburg
zondag 22 september 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Baby-oesters in de Noordzee! Het is geen zeefabel maar een mirakel op Nederlandse bodem. Voor het eerst in de geschiedenis van de uitgezette oesters in onze Noordzee zijn er nakomelingen aangetroffen. Vier baby-oesters werden ontdekt tijdens een expeditie eerder deze maand. In Vroege Vogels wordt het kraamfeest natuurlijk gevierd.

Baby-oesters in de Noordzee

"Het was echt een eureka-moment", zegt Stephanie Verbeek, hoofd oceanen van het WNF. De nakomelingen werden aangetroffen bij de Borkumse Stenen. Dat is een gebied zo'm 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. In juni 2018 heeft het Wereld Natuur Fonds daar zo'n 80.000 oesters geplaatst om zo de aantallen platte oesters in onze zee te herstellen.

Borkumse Stenen baby oesters
Borkumse Stenen: Udo van Dongen, Bureau Waardenburg

Oesterbanken zijn hotspots

Met resultaat! Naast de nakomelingen gaat het ook heel goed met de uitgezette volwassen en 'puber' exemplaren. Ze zijn allemaal sinds het uitzetten flink gegroeid. Dat is een heel goed teken. Oesterbanken zijn namelijk 'hotspots van biodiversiteit, legt Verbeek uit: "De soortenrijkdom is er maar liefst 60% hoger vergeleken met aangrenzende zandige gebieden."

Platte oesterbanken kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee. In de vorige eeuw was zo'n twintig procent van onze Noordzee kust begroeid met oesters. Deze schelpdierbanken zijn bijna allemaal verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters.

Borkumse Stenen baby oesters
Borkumse Stenen: Udo van Dongen, Bureau Waardenburg

Baby-oesters zijn een goed teken

Wie weet wordt het tij nu gekeerd. En dat is voor de oesters maar ook voor andere soorten een goed teken. Verbeek: "Haaien en roggen zetten eieren af op een oesterbank en kleine visjes en garnalen kunnen er schuilen en opgroeien. De banken vormen een belangrijke voedingsbodem voor roofvissen, zeevogels en zeezoogdieren."

Meer over de baby-oesters vind je op de site van Vroege Vogels.

Baby-oesters

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1