appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Einde eikenprocessierups in zicht?

Vroege Vogels/Burry
zondag 8 september 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Jeuk, bulten en zelfs allergische reacties: afgelopen zomer stond in het teken van de eikenprocessierups. Meer dan ooit kwamen er meldingen binnen bij huisartsen van mensen die last hadden van de brandharen van de rups. Maar, misschien is dat beeld volgende zomer wel anders. Er is namelijk een natuurlijke oplossing voor deze kwelling. Dat vertelt Arnold van Vliet in Vroege Vogels.

Wat zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups?

Een proef waarbij natuurlijke vijanden van de rups worden ingezet om het beestje te bestrijden, is voor het tweede jaar op rij succesvol. Op de proeflocatie met deze natuurlijke vijanden zijn 80% minder nesten gevonden dan op de controlelocatie. Bijna 90% van de nesten werd aangevreten, dit was maar 3% op de controlelocatie. Dit meldt Wageningen University & Research. 

Sluipwespen, zweefvliegen en nestkasten

Zo zijn er verschillende soorten planten op een van de proeflocaties aangeplant die natuurlijke vijanden van de rups aantrekken. Denk daarbij aan sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen. Daarnaast zijn op een andere proeflocatie nestkasten aangebracht voor koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels die insecten eten. Maar ook grootoorvleermuizen werden aangetrokken. Al deze soorten doen zich te goed aan de eikenprocessierups.

Nature Today Eikenprocessierups insecten
Kleine poppenrover bezig met eten van een ringelrups, locatie Westeinde/Wapserveen (Bron: Silvia Hellingman)

In 2018 werd onder leiding van Boermarke Wapserveen, een lokale overkoepelende organisatie voor de agrarische sector het project 'Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups' gestart. Op een proeflocatie in de gemeente Westerveld werden de leefomstandigheden gestimuleerd van natuurlijke vijanden van de rups. Op een controlelocatie werd helemaal niets gedaan. Op alle locaties werden 64 eikenbomen gevolgd die in dezelfde conditie verkeren.

Lees hier meer over het onderzoek naar de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en hier over de uitzending van Vroege Vogels.

Wat zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1