appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zo maak je jouw strandwandeling nog leuker

Vroege Vogels
zondag 4 augustus 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Met de wind in je haren, de zon op je gezicht en het zand tussen je tenen adem je de zilte zeelucht in. Heerlijk hè, zo'n zomerse strandwandeling? Als je nou flaneert met je ene been in het zand en de ander in het water, kijk dan eens naar beneden. Het strand ligt namelijk vol met mooie vondsten. Hoe heten de dieren, schelpen en andere wonderen op het strand? Dat hoor je in Vroege Vogels.

Wat vind je op het strand?

Voor strandwandelaars is het eigenlijk onmisbaar: de 'basisgids strandvondsten'. Want hoe heet zo'n diertje nou met die grote schelp op zijn rug? En scheermesjes, waar komen die vandaan? Met de gids wordt de strandwandeling net wat leuker want er gaat een wereld voor je open.

De heremietkreeft

Dat diertje dat rond hobbelt met een slakkenhuis op zijn rug is de heremietkreeft. In Nederland kun je op het strand zowel de kleine als de grote heremietkreeft vinden. Het onderscheid: bij de grote heremietkreeft is de rechter schaar groter dan de linker, bij de kleine heremietkreeft is het precies andersom: daar is de linker schaar het grootst.

Heremietkreeft

Scheermesjes

De scheermesjes die je op de Nederlandse stranden vindt zijn de Amerikaanse zwaardschedes. Een Amerikaanse exoot die in de jaren 70 met ballast mee kwam uit de VS. Heeft de Nederlandse zwaardschedes bijna geheel verdrongen.

Scheermesjes

Nonnetje

Een van de meer kleurrijke schelpen die je op het Noordzeestrand kan vinden is het nonnetje. Met een mooie roze, oranje of gele kleur kunnen ze je bijna niet ontgaan. Omdat het Nonnetje een sterke slotband heeft, spoelen er vaak doubletten aan. Een nonnetje wordt maximaal 7 jaar oud en graaft zich naarmate hij ouder wordt steeds dieper in. Hoe oud 'ie is, is af te lezen aan de groeiringen op de schelp.

Hoe een nonnetje aan zijn mooie kleur komt? Dat lees je hier.

Nonnetje
Bron: Philippe Vanmeerbeeck

Paardenanemoon

Naast het strand zijn ook plekken als pieren en andere plekken met hard substraat het bezoeken waard. Daar vind je anemonen, zoals de prachtige paardenanemoon. Of zie je de havenpissebed voorbij scharrelen.

Paardenanemoon

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1