appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Nieuws BV
STER Advertentie

Als zelfs de handtekening van Trump niets meer waard is

ANP
dinsdag 8 mei 2018 | VPRO | Eliane Lamper

"Krankzinnig en belachelijk" noemt president Trump het nucleaire akkoord. En dus dreigt hij vanavond de VS terug te trekken uit het akkoord en wil nieuwe sancties tegen Iran. 

 

Die dreigementen spelen de hardliners in Iran in de kaart, zegt Irandeskundige Peyman Jafari in Bureau Buitenland. "Zij zeggen: zie je wel dat je Amerika niet kunt vertrouwen." 

En geef ze eens ongelijk. Kernwapenexpert bij Clingendael, Sico van de Meer, zou als hij de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong-un was niet zomaar in zee gaan met Trump. "De handtekening van Trump is blijkbaar niet zoveel waard. Dan zit je straks zonder kernwapens én zonder deal." 

Geen feestvreugde meer

De Iraanse bevolking ging op 14 juli 2015 uitzinnig de straat op: het nucleaire akkoord was getekend en de sancties tegen het land zouden worden opgeheven. Iran tekende samen met de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk na jaren onderhandelen de deal. Iran staakte haar atoomprogramma in ruil voor verlichting van economische sancties.

Maar reden tot feestvreugde is er niet meer in Iran: Trump wil van de deal af. Elke drie maanden moet de president zijn handtekening onder het akkoord zetten. Of hij dit keer zijn krabbel zet is de grote vraag. Via Twitter kondigde hij aan op 8 mei naar buiten te komen met een beslissing.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1