appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Nederlands Koningshuis 'in middenpeloton' qua uitgaven

ANP
dinsdag 24 april 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Volgens het Republikeins Genootschap zijn de kosten voor ons koningshuis zes keer hoger dan dat de overheid ons doet geloven. De officiële begroting houdt 60 miljoen euro aan, maar volgens de tegenstanders van de monarchie ligt dat bedrag op 350 miljoen euro per jaar. Herman Matthijs, werkzaam voor universiteiten in Gent en Brussel, kijkt met een sceptisch oog naar het onderzoek van het Republikeins Genootschap. "Ik zie in hun studie dat ze 192 miljoen euro meenemen op basis van belastingen. Dat is natuurlijk giswerk."

Cijfers Republikeins Genootschap over Koninklijk Huis zijn nergens op gestoeld

Herman Matthijs bij EenVandaag

Oranjes hebben bijzondere aftrekposten

Maar liefst 50 tot 60 procent van het bedrag dat het Genootschap op tafel legt is afkomstig van misgelopen fiscale ontvangsten. Terwijl het volgens Matthijs volstrekt duidelijk is dat de Oranjes andere regels hebben wat betreft fiscale aftrekposten. "Ik kan begrijpen dat het Genootschap op een zo hoog mogelijk bedrag uit wil komen. Maar 60 procent van het bedrag komt van denkoefeningen over het vermogen. Dat is op niets gestoeld, want we kennen het vermogen niet. Ten aanzien van het koningshuizen kun je je alleen maar baseren op de begrotingscijfers." 

Koningshuis heeft transparante begroting

In zijn eigen onderzoek heeft Herman Matthijs geen beroep gedaan op 'giswerk'. Hij heeft zich alleen gebaseerd op de feiten van de Rijksbegroting. Volgens Matthijs heeft Nederland een zeer transparante begroting. "Het is het meest transparante systeem, waar veel landen nog wat van kunnen leren." Het enige waar ons land niet zo open in is, zijn de kosten voor de beveiliging van onze koning en koningin. Maar dat geldt voor meer landen. "Er is maar één land waar de kosten voor de beveiliging officieel bekend worden gemaakt en dat is België. Verder wordt er in elk land vanuit gegaan dat de kosten van het beveiligen van een staatshoofd door de Staat worden betaald."   

Als we het onderzoek van het Republikeins Genootschap mogen geloven dan is ons koningshuis mogelijk het allerduurste koningshuis. Maar Herman Matthijs is een stuk voorzichtiger: "Laten we zeggen dat Nederland in het middenpeloton hangt". 

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1