appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: de analyse

NPO Radio 1
donderdag 22 maart 2018 | NOS | NPO Radio 1 redactie

De analyse van Xander van der Wulp, Politiek verslaggever bij de NOS en Kim Putters, Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau.

'GroenLinks buitengewoon goed'

"De lokale partijen zijn weer gegroeid, weer gewonnen. D66 de verliezer van de avond, ondanks dat ze goed hebben gescoord in de grote steden hebben ze relatief wel verloren. GroenLinks heeft het buitengewoon goed gedaan, die partij heeft nu een belangrijke taak. Klaver wil in 100 gemeenten mee besturen".

Rutte de grootste?

Het CDA of de VVD? "Rutte zegt dat hij de grootste is. Het CDA krabbelt een klein beetje terug, VVD is stabiel". Dan de PvdA en de SP. "Bij de PvdA zagen we het verlies aankomen, die van de SP was minder voorzien. Het meedoen heeft in de steden niets opgeleverd bij de SP".

Belangrijke dag Wilders

De PVV: "een belangrijke dag voor Wilders. Nu actief in 30 gemeenten. In sommige gemeenten is het goed gegaan om andere plekken viel het tegen. Het viel vooral tegen in Rotterdam en in Den Haag ook". De

Kleinere partijen

ChristenUnie: "gelijk gebleven, SGP: weinig over gehoord. Hebben het vast goed gedaan in de bekende gemeentes". Denk: "Ook een doorbraak voor deze partij. Hebben naar verwachting gepresteerd. Ze hebben nu een lokale verankering. 50PLUS heeft het goed gedaan, Partij voor de Dieren ook. Forum voor Democratie in Amsterdam valt nog iets tegen met 2 à 3 zetels. Baudet vertrouwt het nog niet".

Slotwoord?

"Morgen (donderdag red.) weten we meer".

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1