Binnenland

Amerikaanse evangelist Billy Graham overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse evangelist Billy Graham overleden

[EO] Vandaag is Billy Graham overleden. De wereldberoemde Amerikaanse evangelist overleed op 99-jarige leeftijd in zijn huis in Montreal. Hij zou zelf zeggen: "eindelijk thuis, in de hemelwoning, bij mijn Schepper, Mijn hemelse Vader, en bij mijn geliefde Ruth." In Langs de Lijn En Omstreken delen Jan van der Bosch en George Harinck hun verhalen bij Graham.

Zijn levensmotto was "mensen helpen bij het vinden van een persoonlijke relatie met God. Die relatie ontstaat door het leren kennen van Jezus Christus". Billy Graham heeft het evangelie aan meer mensen verkondigd dan wie dan ook – aan bijna 215 miljoen mensen in meer dan 185 landen en gebieden – via verschillende rally’s, conferenties en ontmoetingen. Daarnaast heeft hij honderden miljoenen bereikt met zijn boodschap door televisie-uitzendingen, film- en video presentaties, en distributie via het internet.

Vanaf zijn eerste stadion-optredens in 1949 in Los Angeles, leidde zijn boodschap ertoe dat honderdduizenden individuen tot geloof in Jezus Christus kwamen.

Loopbaan

Billy Graham werd geboren op 7 november 1918, 4 dagen voor de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Hij groeide op op een melkvee boerderij in Charlotte, North Carolina. In de herfst van 1934, op 15-jarige leeftijd komt Billy tot persoonlijk geloof door de evangelieverkondiging van een rondreizend evangelist die in Charlotte opwekkingsontmoetingen hield.

Nadat Graham in mei 1936 zijn middelbare school had afgemaakt, ging hij theologie studeren. Het eerste college vond hij te fundamentalistisch en stapte over naar het Bible Institute. Hier voegde hij zich bij de Southern Baptist Convention (Conventie van Zuidelijke Baptisten).

In 1939 wordt Graham door de baptisten aangesteld als predikant. Hij trouwt op 13 augustus 1943 met medestudente Ruth Bell, dochter van zendingartsen in China. Samen krijgen ze drie dochters en twee zonen, waaronder Franklin Graham die in de voetsporen van zijn vader treedt.

Nederland

Het is mede aan Grahams inzet te danken dat niet de Amerikaanse fundamentalisten, maar de evangelicalen een grote invloed kregen op het naoorlogs christendom in Europa en met name in Nederland. Christenen kregen er met het evangelicalisme een derde smaak bij, naast vrijzinnig en orthodox. Graham kreeg landelijke bekendheid met zijn campagnes in het Olympisch Stadion in Amsterdam (1954) en in het Feijenoord Stadion (1955), maar was in 1946 al voor het eerst in Nederland.

Rond de bijeenkomsten en de evangelicale boodschap van Graham vonden Nederlandse christenen met verschillende achtergronden elkaar. Veel evangelische organisaties zoals 'Youth for Christ' (waar Graham zelf ook bij betrokken was), maar ook bijvoorbeeld de Evangelische Omroep, zijn voortgekomen uit dit evangelische netwerk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2013 vierde Graham zijn 95e verjaardag met het project ‘My Hope America’. Een film, met getuigenissen en een interview met Graham zelf, die vertoond werd in meer dan 20.000 kerken in de VS en Canada. Graham gaf dit 'cadeau' vanuit een verlangen naar een spiritueel ontwaken in Amerika. Met dit laatste kunstje gaf hij er blijk van dat hij goed op de hoogte was van de mogelijkheden van moderne media, en die ten volle benutte: op campagne gaan ging immers niet meer, de laatste jaren.

Billy Graham overleden

Ster advertentie
Ster advertentie