appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Ronald Mulder grijpt eerste Nederlandse WB-zege op 500 meter

ANP
zaterdag 18 november 2017 | NOS | Redactie

Ronald Mulder heeft de vierde 500 meter van het wereldbekerseizoen gewonnen. In Stavanger was de 31-jarige Mulder met 34,62 driehonderdste sneller dan de verrassende Japanner Daichi Yamanaka. Hein Otterspeer, die gisteren net naast de overwinning greep, werd derde in 34,76.

Het is de eerste wereldbekerzege voor een Nederlandse schaatser op de 500 meter in dit olympisch seizoen: de drie voorgaande races werden gewonnen door Håvard Lorentzen (twee keer) en Laurent Dubreuil. Voor Mulder is het zijn vijfde WB-overwinning op de 500 meter uit zijn carrière.

Mulder was blij dat hij eindelijk kon laten zien dat hij zich goed voelt. "Maar het kan elke week weer anders zijn", geeft de schaatser toe, doelend op het juiste gevoel. "Op 27 december (tijdens het olympisch kwalificatietoernooi, red.) moet het er zijn. Het niveau is heel hoog momenteel. Je ziet echt dat het een olympisch jaar is."

De andere Nederlanders reden niet slecht, maar kwamen niet in de buurt van het podium. Dai Dai Ntab werd met een tijd van 34.80 achtste, terwijl Kai Verbij in 34,88 twaalfde werd.

Jan Smeekens (zeventiende) kwam niet in de buurt van de toptien. De Russische wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov ontbrak in Stavanger omdat hij last heeft van een liesblessure.

Hoog niveau

Opvallend was het niveau bij de mannen. Het verschil tussen de nummer één Ronald Mulder (34,62) en de nummer laatst Henrik Fagerli Rukke (35,39) was slechts 0,77 seconde. Ter vergelijking: het verschil tussen de nummer één en twee bij de vrouwen was 0,78 seconde.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1