appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Eén jaar Trump: 'chaos en verdriet'

ANP
donderdag 9 november 2017 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend

De Verenigde Staten zijn een jaar na de verkiezing van Donald Trump als president in twee woorden te omschrijven: chaos en verdriet. Dat zeggen voormalig Amerika-correspondenten Charles Groenhuijsen en Jan Kees Emmer. Groenhuijsen: "Het doet me verdriet want ik hou oprecht van dat land."

Volgens Emmer, voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Telegraaf, heeft Trump zo goed als niets voor elkaar gekregen. “Hij is niet in staat een fatsoenlijke administratie op te bouwen waardoor er chaos ontstaat.” Volgens Emmer blijft die chaos aan zolang Trump er zit.

Good old USA

Charles Groenhuijsen verwijt Trump dat hij heeft bijgedragen aan een sfeer van intolerantie, uitsluiting en verharding. “Het aantal racistische incidenten neemt toe. Het is te simpel om te zeggen dat dat één op één de schuld is van Trump, maar hij heeft wel een sfeer gecreëerd waarin dat mogelijk wordt of erger wordt. Alles wat Obama geprobeerd heeft wordt bij de enkels afgezaagd. Ik vind het verdrietig dat mijn ‘good old USA’ die kant opgaat.”

'Media krijgen geen grip op Trump'

Een jaar na de verkiezing van Trump weten de media volgens de oud-correspondenten nog steeds niet wat ze met de president aan moeten. Groenhuijsen: “Ze vinden het nog steeds lastig, sterker nog, ze komen er niet goed uit wat ze er eigenlijk mee moeten.” Hij noemt Trump een ‘geniale marketingman’. “Aan de ene kant valt hij journalisten aan, noemt ze ‘bad people’ en tegelijkertijd heeft hij vanaf dag één ontzettend geprofiteerd van de media. Er is geen slechte pers, zo lang hij in het midden van de aandacht staat floreert hij.” 

Een groot probleem is volgens Jan Kees Emmer dat de media geen grip krijgen op Trump. Dat vindt hij niet verwonderlijk. “Wij van de media moeten onze rol relativeren, Trump heeft via Twitter zijn eigen mediakanaal en daarmee communiceert hij met zijn kiezers.”

'Makkelijke' kritiek vanuit Nederland op ‘foute stem’

De NOS vroeg afgelopen week of mensen die op Trump hadden gestemd spijt hadden van hun keuze. Die vraagstelling viel bij de forumleden niet goed.

Emmer: “Wij gaan net doen alsof de mensen die toen op hem gestemd hebben fout zaten. Maar we gaan er aan voorbij dat mensen intrinsieke aanvechting hadden om op hem te stemmen. Ze wilden verandering van het systeem en de gevestigde orde. Ik vind het wel weer heel makkelijk om vanuit ons Nederlandse perspectief te gaan zeggen ‘zie je wel, je was fout dat je op hem gestemd hebt.’ Hun noden zijn niet minder geworden en ze kijken nog steeds met grote weerzin naar Washington.”

Luister hier het mediaforum terug

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1