appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Trump vraagt hooggerechtshof herstel inreisverbod

ANP
vrijdag 2 juni 2017 | NPO Radio 1 | NOS

De Amerikaanse president Trump heeft het hooggerechtshof gevraagd het opgeschorte inreisverbod voor vluchtelingen en mensen uit zes overwegend islamitische landen opnieuw in te voeren. Door eerdere versies van het decreet werd een streep gehaald, omdat de maatregel discriminerend werd gevonden. Verschillende federale rechters vonden het verbod ook slecht onderbouwd.

Het ministerie van Justitie is bij het hooggerechtshof in beroep gegaan tegen de opschorting. Volgens het ministerie zijn de lagere rechters in de fout gegaan. Zo zouden zij hun besluit hebben gemotiveerd door te wijzen op uitspraken van Trump tijdens zijn verkiezingscampagne.

Die zei toen onder meer dat de grenzen voor moslims voorlopig dicht moeten. Het ministerie vindt dat de rechters zich in hun oordeel hadden moeten beperken tot de tekst van het decreet.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat Trump geen wetten breekt door mensen te weren als het de nationale veiligheid ten goede komt. "De president hoeft geen mensen toe te laten uit landen die terrorisme steunen of terroristen beschermen."

ACLU

Burgerrechtenorganisaties als de American Civil Liberties Union (ACLU) noemen in een reactie het verbod opnieuw in strijd met de grondwet. Het ACLU zegt zijn inspanningen tegen discriminatie door de overheid voort te zetten. Toen de president de eerste versie zijn decreet ondertekende, haalde de organisatie binnen enkele dagen miljoenen dollars op van tegenstanders van het inreisverbod.

De Amerikaanse regering heeft het hooggerechtshof gevraagd snel een beslissing te nemen. Als het hof akkoord gaat met de voorgestelde termijn van het ministerie, kan er deze herfst nog een uitspraak zijn.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1