appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
STER Advertentie

Schouten en Van der Geest winnen eerste marathon op natuurijs

ANP
woensdag 18 januari 2017 | NOS | NPO Radio 1 Twitter

In Noordlaren is de eerste marathon op natuurijs van het seizoen gewonnen door Simon Schouten. Hij was de snelste van een kopgroep van negen man. Bij de vrouwen heeft Lisa van der Geest gewonnen. Na tachtig ronden kwam de schaatsster uit Warmond als eerste over de streep. 

Simon Schouten

Waar Simons zus Irene Schouten eerder op de dag bij de vrouwen het karwei niet wist af te maken, lukte dat Simon wel. Hij kwam als eerste de laatste bocht uit en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Robert Post werd tweede, als derde kwam Sjoerd den Hertog over de streep. 

De kopgroep, met belofte Danny Stam als opvallendste naam, reed het peloton op een ronde. Bij het ingaan van de laatste ronde probeerde Niels Mesu nog weg te komen, maar Schouten pareerde de aanval en trok vervolgens de zege naar zich toe.

Schouten grijpt marathonzege in Noordlaren

Lisa van der Geest

Met nog 24 ronden te gaan was duidelijk dat de winnares uit een kopgroep van acht moest komen. Het peloton werd op een ronde gezet. In de slotronden werden enkele ontsnappingspogingen gedaan, maar die waren niet succesvol. In de slotronde sloeg Van der Geest haar slag.

Ze ging als eerste de laatste bocht in, maar zette door een misslag opeens de deur wijd open voor Van der Geest. Schouten moest genoegen nemen met de tweede plaats, Emma Engbers werd derde.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

IJsmeester Noordlaren

IJsmeester Kars Kroeze en zijn collega's van ijsvereniging De Hondsrug besloten gisteren om de eerste marathon op natuurijs uit te schrijven. Het ijs was toen nog niet dik genoeg, maar de KNSB had er vertrouwen in. Daarmee won Noordlaren de strijd van Haaksbergen, dat ook ieder jaar pogingen doet om de eerste natuurijsmarathon te organiseren.

Toch was het nog spannend of de vorst inderdaad zo streng zou worden als werd verwacht. De ijsbaan moet overal minimaal drie centimeter dik zijn, anders gaat de wedstrijd niet door. Maar toen Kroeze vannacht op de thermometer keek, verdween alle twijfel. "Min 8,5 graden. Ik dacht, dit komt goed. Yes!"

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1