Binnenland
KRO-NCRV

Clubarts Feyenoord heeft moeite met voortzetting voetbalcompetitie

foto: eigen beheerfoto: eigen beheer
  1. Nieuwschevron right
  2. Clubarts Feyenoord heeft moeite met voortzetting voetbalcompetitie

Dat de betaalde voetbalcompetitie niet wordt stilgelegd, is voor Casper van Eijck, de clubarts van Feyenoord, moeilijk uit te leggen aan Sven Kockelmann in 1 op 1. Want naast zijn werk bij het voetbal is hij ook hoogleraar chirurgie in het Erasmus MC en gespecialiseerd in alvleesklierkanker en ziet hij de "ellende in de zorg" die het coronavirus veroorzaakt van dichtbij.

Weinig besmettingen bij Feyenoord

Zelf heeft Feyenoord weinig besmettingen in de selectie. "Wij zijn op het ogenblik zo goed als schoon" kan hij zeggen na de 3-1 overwinning gisteren tegen CSKA Moskou. Maar of de Russen ook getest zijn, daar moet de arts vanuit gaan. In Rotterdam hebben ze om het coronavirus aan te pakken en niet te laten woekeren in het elftal, ook een viroloog aangenomen.

"Voetbalclubs worden elke week getest en dan zit een speler aan het begin van zijn besmetting. Dan heeft hij nog geen klachten en mag hij na drie dagen weer het veld op, volgens de regels van de KNVB. Juist op die derde dag zijn ze besmettelijk. Van ons moeten ze tien dagen thuisblijven. Het voorkomt ongelofelijk veel ellende."

Uitzondering betaald voetbal bij coronaregels

Juist in deze periode waarin reizen naar het buitenland wordt afgeraden en we met niet meer dan één persoon buiten mogen samenkomen, is een internationale voetbalcompetitie dan nog wel verantwoord? Daar heeft de medicus ook moeite mee. "Ik sta met één been in het ziekenhuis en met één teen in het betaalde voetbal. Ik zie van dichtbij wat voor ellende er is in het ziekenhuis om de zorg te kunnen dragen voor alle mensen die zijn opgenomen."

Een voorbeeld noemt Van Eijck de dopingcontrole die in de afgelopen 24 uur moest plaatsvinden door de UEFA. Daarvoor moet iemand uit Barcelona worden ingevlogen om vier spelers een plasje te laten doen. "Waar zijn we echt mee bezig?"

Competitie stilleggen

Van Eijck oordeelt kritisch over de zogenaamde bubbel die er in het voetbal zou zijn volgens de KNVB en het ministerie. "Spelers gaan 's avonds naar huis en komen ze ook weer bij hun familieleden en dan kunnen ze ook besmet raken. Je moet dat nuanceren, het is allemaal niet zo veilig. Dat is recentelijk al gebleken met het grote aantal besmettingen die er bij de elftallen hebben plaatsgevonden."

Het Ministerie heeft ook groen licht gegeven voor het vrijelijk reizen van de betaalde voetballers binnen Europa om alle wedstrijden te spelen. Van Eijck: "Ik vind het ontzettend moeilijk dat die beslissing is genomen. " De chirurg kan zich goed voorstellen dat er ook vanuit de voetballerij het goede voorbeeld kan worden gegeven hoe 'we met z'n allen het virus een halt toe roepen. Als daar het stoppen van het betaalde voetbal bij hoort, dan vind ik zeker dat we dat moeten doen."

Want alleen testen in de bestrijding van het coronavirus is niet genoeg, zegt Van Eijck. Dat benadrukt ook Diederik Gommers die hij tegenkomt bij de koffieautomaat in het ziekenhuis in Rotterdam. Gommers is ook een groot Feyenoord-fan en heeft hem wel eens meegenomen naar het stadium. "Er is er bij ons door Gommers, maar ook door de technische staf bij Feyenoord heel erg ingeprent dat je klachten moet melden."

Amateuristisch

De technische staf en de spelers van het eerste elftal van Feyenoord mag dan zich netjes houden aan de nodige Corona-voorzorgsmaatregelen, bij sommige andere clubs in de eredivisie is dat nog maar de vraag, zo moet Van Eijck constateren. Neem nu de laatste 2 uitwedstrijden van Feyenoord, zo legt de huidige clubarts van Feyenoord en de voormalige clubarts van Sparta Rotterdam uit aan Sven Kockelmann.

"Als wij afgelopen zondag een uitwedstrijd spelen bij Emmen en de week daarvoor bij RKC... daar is op geen enkele manier de anderhalf meter-maatregel te waarborgen. Dat zijn echt dingen waarvan ik denk: jongens, jongens, kunnen we dit niet op een andere manier aanpakken? En waarom moeten we dit zo amateuristisch beleven? Dat vind ik echt heel zorgelijk."

Positief aan corona-virus

De professor doet in zijn ziekenhuis ook onderzoek naar de bestrijding van kankercellen via een virus. Een virus kan actief de kwade cellen doden en een immuunsysteem activeren. Of dit coronavirus daar ook voor gebruikt kan worden is nog niet bekend, maar Van Eijck doet daar dit voorjaar wel onderzoek naar de kenmerken van covid-19. "We hebben medicijnen gevonden die goed zijn in de lokale bestrijding van het virus. Zo komt covid binnen via de neus, dus zijn wij aan het onderzoeken of we de besmettingen tegen kunnen houden via neusdruppels."

Van Eijck benadrukt dat de ontwikkeling van een vaccin tegen corona "niet zaligmakend" zal zijn. "Het probleem is dat de mensen die ernstig ziek raken door covid, problemen hebben met hun immuunsysteem." En juist bij die verzwakte mensen werkt een vaccin dus niet goed. "En als het virus er eenmaal is en je gevaccineerd bent "weten we ook niet of mensen dan niet nog steeds besmettelijk zijn", aldus de professor.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie