Binnenland

Ivo de Wijs: 'Marnix Kappers was bang, ziek en alleen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ivo de Wijs: 'Marnix Kappers was bang, ziek en alleen'

"Ik heb het nog niet meegemaakt dat iemand uit het leven wil stappen en het dan ook doet", vertelt cabaretier en tekstschrijver Ivo de Wijs. Zondag moest hij afscheid nemen van zijn goede vriend Marnix Kappers, die maandagochtend uit het leven stapte.

Marnix Kappers (1943) was acteur en presentator, onder meer bekend als neef Herbert in de tv-serie De familie Knots en als presentator van Knoop in je zakdoek. De Wijs was niet alleen een goede vriend van Kappers, ze waren ook buren. De Wijs: "Ik woonde recht onder hem. De laatste jaren was het contact heel hecht."

De Wijs probeerde Kappers te bewegen om niet uit het leven te stappen, maar zonder resultaat. "Hij was ferm en vastbesloten. De eerste tijd stel je je te weer en dan zeg je: het leven is nog mooi genoeg, maar hij was bang, ziek en alleen."

De laatste jaren zag De Wijs zijn vriend vereenzamen, vertelt hij op NPO Radio 1. "Hij was een gangmaker, iemand die publiek nodig had. Thuis had hij tot 2013 zijn vriend John, maar toen die stierf werd hij plotseling erg eenzaam. Hij miste zijn klankbord, de man die alles voor hem regelde. Naar buiten toe bleef hij opgewekt en vrolijk maar hij zei: je kunt je niet voorstellen hoe ik thuis ben, dan ben ik somber en dan ben ik er beroerd aan toe."

Ook de gezondheid van de 73-jarige Kappers ging achteruit. "De laatste tijd heeft hij een aantal herseninfarcten gehad. Zijn gezichtsvermogen was aangetast en zijn concentratie was weg. Hij was doodsbang dat het erger zou worden. Dat leek hem verschrikkelijk, dat wilde hij niet."

Zondag nam De Wijs afscheid van zijn vriend. Tot in zijn laatste uren was Kappers nog de gangmaker. "Natuurlijk vallen daar tranen, maar Marnix meende toch dat je opgefleurd diende te worden. Hij had nog een paar grappen achter de hand en dat maakte het wel dragelijk. Tegelijkertijd vind ik het een enorm gemis."

Een aantal fragmenten van Marnix Kappers:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie