Binnenland

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op NPO Radio 1

NPO Radio 1 staat op verschillende momenten stil bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de viering van de bevrijding.

Er verschijnt een podcast over De Zomer van 1945, waarin persoonlijke verhalen en herinneringen over de maanden waarin Nederland opkrabbelde na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De laatste aflevering van de podcast Tante Jos is beschikbaar. Een verhaal over een heldhaftige vrouw die als spion werkte in het verzet. De maker is Mijke van Wijk en zij onderzoekt of de verhalen over haar oud-tante Jos overeen komen met de werkelijkheid.

{podcast audio="94896" caption="#5 Slagingskans: 50 procent" }

Nationale Dodenherdenking

Simone Weimans presenteert op NPO Radio 1 De Nationale Dodenherdenking op 4 mei van 18.30 tot 20.30 uur. Te gast is onder anderen Ilse Raaijmakers van Arq Kenniscentrum Oorlog. Zij is expert op het gebied van herdenken en herinneren van oorlogen en de psychosociale gevolgen ervan. En uiteraard is er het verslag vanaf de nationale kranslegging op De Dam in Amsterdam.

Aansluitend – vanaf 20.30 tot 22.00 uur - komen veteranen aan het woord over hun ervaringen in Veteranen vertellen van Omroep WNL. Bij de serie hoort ook een verhalenpodcast met dezelfde titel.

Frans Weisz over zijn vader

Op 5 mei volgen verslaggevers van NPO Radio 1 de bevrijdingsfestivals. In het programma OVT (10.00 uur) is Ad van Liempt te gast om te praten over zijn boek over Albert Konrad Gemmeker, kampcommandant van Westerbork.

’s Avonds brengt RadioDoc om 21.00 uur een VPRO-documentaire met de titel Het Schimmenspel over Frans Weisz. Filmregisseur Frans Weisz (1938) gaat op zoek naar zijn vader, de in 1933 voor de nazi's uit Duitsland gevluchte acteur Géza L. Weisz (1904-1944).

Met Tom Rooduijn onderzoekt Weisz de levensloop van Géza – van zijn komische rollen in Duitse films tot het steeds zorgelijker bestaan als cabaretier en fotograaf in Nederland.

Frans Weisz ontdekt, in een dagboek van Géza, details over zijn logeerpartij in 1943, op het onderduikadres van zijn ouders in Amsterdam - waar ze een jaar later werden verraden.

Frans en zijn moeder Selma overleefden de oorlog, Géza werd in 1944 vermoord in Auschwitz.

Ster advertentie
Ster advertentie