appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zaterdag met Sander Heijne, Rozemarijn Brus en Mike Muller
STER Advertentie

Universiteit Groningen besteedde onterecht belastinggeld aan Chinees project

ANP
donderdag 28 februari 2019 | NOS | NTR | Redactie

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft onterecht belastinggeld besteed aan de voorbereidingen voor een campus in China. Dat blijkt uit onderzoek van een onafhankelijk onderzoeksbureau. De universiteit zal bijna zeven ton terugbetalen aan de Staat.

De RUG wilde als eerste Nederlandse universiteit een campus in China openen, in de stad Yantai. De universiteit hoopte zo op meer internationale studenten en meer onderzoeksmogelijkheden. Begin 2018 werden de plannen afgeblazen, onder meer vanwege zorgen over de academische onafhankelijkheid.

Nu blijkt uit onderzoek dat het personeel meer uren aan het project heeft gewerkt dan gemeld. En omdat hun salarissen worden betaald uit belastinggeld, overtrad de RUG de wet. In Nieuws en Co reageert Bram Omvlee op de kwestie. Hij is van de Democratische Academie Groningen, één van de fracties in de Universiteitsraad.

Belastinggeld

Universiteiten mogen van de wet geen belastinggeld voor onderwijs en onderzoek besteden aan activiteiten in het buitenland. De voorbereidingen voor de campus in Yantai hadden dus betaald moeten worden met private middelen van de universiteit. De universiteit betaalt nu alsnog 669.000 euro belastinggeld terug ter compensatie van die uren.

Volgens de onderzoekscommissie kan het bestuur geen ernstige verwijten worden gemaakt. "Er is geen aanwijzing dat medewerkers druk hebben gevoeld om niet alle uren te verantwoorden. Ook is er geen indicatie dat onderwijstaken in het gedrang zijn gekomen. Die zijn vrijwel op normale manier doorgegaan", staat in het rapport. De onderzoekers wijten de fouten vooral aan de complexiteit van de regelgeving.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1