Binnenland
MAX

Geen Brexit of wel Brexit

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen Brexit of wel Brexit

Historisch. In het tijdperk van de hyperbool leidt dit woord aan inflatie, maar de finale stemming in het Britse Lagerhuis komende dinsdag mag zo wel worden genoemd. Historisch omdat de kans groot is dat de Britse premier Theresa May haar vertrekregeling uit de Europese Unie er in het parlement niet doorkrijgt. Een nederlaag die de meeste politici zouden zien als een aftaaisignaal. Maar May is iemand die gas blijft geven, ook al zit ze met de auto vast in het zand; zelfs ingraven wordt door haar gezien als voortbewegen.

Maar hoe de Brexit-discussie in Westminster ook afloopt, het is vooral de politieke chaos die historisch is.

Er zijn weinig voorbeelden in de beschaafde wereld te vinden waarbij de politieke klasse zo haar best heeft gedaan te vervreemden van het electoraat. Beknopt samengevat kun je vaststellen dat de 650 Lagerhuisleden elk een andere opvatting hebben over hoe-, wat- en of Brexit.

Het conservatieve parlementslid Dominic Grieve deed deze week een bijna cynisch oproep door er op te wijzen dat tenminste één van de plichten die een politicus heeft, is ´het volk te behoeden voor ´nationale zelfmoord`. Waarmee hij vooral wilde waarschuwen dat géén Brexit-deal het land in de afgrond stort.

Het moet gezegd, de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland is altijd al getroebleerd geweest. De aanloop tot een Europees samenwerkingsverband verliep moeizaam, eenmaal lid was de verbintenis te vergelijken met een huwelijk zonder liefde, maar na een knellende relatie van meer dan 40 jaar wordt daarentegen een scheiding juist weer niet als een verlossing gezien. Kortom, het woord ´gedoe´ is wat deze relatie betreft een eufemisme.

Los van al die verschillende meningen in het VK, struikel je over de analyses en voorspellingen over na dinsdag.

Uittreden en afscheid nemen van de 27 achterblijvende EU-lidstaten is bij wet vastgelegd op 29 maart. Maar dan moet er wel een vertrekregeling liggen. Zonder afspraak is het rampspoed, zo dreigt Theresa May. De slagboom gaat omlaag, douanecontroles veroorzaken kilometers lange rijen in Dover, tekort aan geïmporteerde medicijnen, Franse wijn die opraakt. Angst voor het erge, dat is het verhaal.

Maar Brussel laat het vast niet zo ver komen. Als er geen deal door het Britse parlement komt, dan is er ook geen afscheidsprotocol. Met andere woorden, dan is er niks, en kan alles bij het oude blijven. Het zou mij verbazen als Brussel de Rotterdamse haven opdraagt de slagboom neer te halen. In een jaar met Europese verkiezingen ga je het gemoed van lichtgeraakte kiezers niet nog meer negatief beïnvloeden.

De deal van May of geen deal van May, misschien maakt het allemaal heel weinig uit en gaat het net als bij milleniumwisseling in het jaar 2000. Gevreesd werd dat het raderwerk tot stilstand zou komen, maar alles bleef zo het was.

Geen deal wordt mogelijk uitstel, en uitstel zo is het gezegde , kan zomaar afstel worden.

Met de analyses en voorspellingen kun je de straten plaveien, maar ik waag mij er niet aan. Misschien dat de Britse premier woensdag opstapt, er nieuwe verkiezingen aankomen.

Het wordt spannend, dat vast. En ik houd het meest rekening met wat niemand verwacht. Jammer is alleen dat ook ik niet weet wat dat zal zijn.

Kees Boonman

Politiek commentator onder meer elke zaterdagochtend te horen bij Nieuwsweekend van omroep Max.

Ster advertentie
Ster advertentie