appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stop met sexting: is politie-oproep een goed idee?

ANP
dinsdag 4 september 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Stop met sexting. Dat is het opmerkelijke advies van de politie. Steeds meer mensen worden slachtoffer van het uitlekken van hun naaktbeelden, wat veel leed veroorzaakt. Daarom voelde de politie zich gedwongen tot het geven van dit advies. Tot voor kort gaf de politie geen negatief advies over sexting, maar werd er wel aangeraden dit uitsluitend in vertrouwde omgeving te houden. Seksuoloog Yuri Ohlrichs noemt het advies in Radio EenVandaag 'praktisch niet houdbaar'.

Politie raadt mensen af te sexten

Ohlrichs, verbonden aan het Rutgers Kenniscentrum, maakt zich zorgen dat slachtoffers nu mogelijk ook de schuldvinger op zich gewezen krijgen. "Als een jongen nu een naaktfoto verstuurt, die later door anderen verspreid wordt, dan zegt men: eigen schuld, de politie had je toch gewaarschuwd?"

Geef les

"We moeten de gevolgen van verspreide naaktfoto's door sexting niet bagatelliseren", vervolgt Ohlrichs, "Maar tegelijkertijd kan je ook zeggen: koop geen fiets, want je kan een ongeluk krijgen. Dat doen we niet, in plaats daarvan geven we verkeerslessen op school."

De focus zou volgens Ohlrichs moet verschuiven van de slachtoffers naar de daders: de mensen die het beeldmateriaal verspreiden. "Juist het delen van foto's is fout. Het is heel belangrijk dat jonge mensen dat besef hebben. Jij bent niet de dader. Sexting is normaal en kan heel leuk zijn. Het is niet normaal om die foto's verder te delen."

Miljoen views op Dumpert

Nikki Lee Janssen is zo'n slachtoffer waar Ohlrichs over spreekt. De pikante beelden die zij voor haar vriend had gemaakt, werden door een hacker van haar Dropbox-account gestolen. Via Whatsapp en e-mail werd Janssen afgeperst door de hacker. 'Als je niet 3000 bitcoin overmaakt, gaat alle data online', stuurde de hacker naar Janssen en haar vriend. Het stel ging niet overstag en voor ze het wisten stonden de beelden op de site Dumpert.nl. "Het stond 36 uur online, totdat de beelden offline werden gehaald op aandringen van onze advocaat. Dat lijkt relatief snel, maar als het een miljoen views heeft gehaald, is het toch te laat", zegt Janssen.

"Dit was waar iedereen je altijd voor waarschuwt en waarvan je denkt: dit gaat mij nooit overkomen", zegt Janssen. "Je wilt onder de dekens kruipen en er niet meer onder vandaan komen. Je vertrouwt niemand meer. Je durft je nergens meer te vertonen." Een week geleden is de dader eindelijk opgespoord en gearresteerd. Hem hangt een gevangenisstraf van mogelijk vier jaar boven het hoofd.

Tips

Toch vindt Nikki Lee Janssen niet dat we moeten stoppen met sexting, zoals de politie adviseert. "Ik vind het totaal niet realistisch. Sexting kan hartstikke leuk en spannend zijn, maar je moet het vooral veilig doen. Zoek uit welke apps veilig zijn, houd er rekening mee dat de cloud nooit veilig is en gebruik bij wachtwoorden altijd tweetrapsverificatie", zegt Janssen. "Zorg daarnaast dat je niet herkenbaar op de foto staat. Dus niet je gezicht erop, maar ook niet je tatoeages, piercings of herkenbare moedervlekken."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1