appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Kliklijn om machtsmisbruik supermarkten aan te pakken

ANP
dinsdag 19 juni 2018 | KRO-NCRV | Twan Spierts

Minister Schouten van landbouw wil de machtspositie van supermarkten aanpakken. Ze komt met een kliklijn waar boeren eventueel machtsmisbruik kunnen aankaarten.

Dat maakte minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dinsdagochtend bekend in 1 op 1

Minister Carola Schouten in 1 op 1

"Boeren kunnen melden als er sprake is van 'marktmacht', bijvoorbeeld als er één supermarkt is die heel erg op de prijs drukt", zegt de minister. "Als er sprake is van misbruik, gaan we dat aanpakken. De Autoriteit Consument & Markt gaat daar ook een rol in spelen."

De 'kliklijn' is anoniem, kondigt Schouten aan, omdat het voor een boer nadelig kan uitpakken als hij of zij klaagt over zijn afnemer.

Boer en natuur bij elkaar

In 1 op 1 sprak Schouten verder over de uitkomsten van het grote Trouw-onderzoek onder boeren. "Ik heb één ambitie: zorgen dat boeren en natuur bij elkaar komen, want ze horen bij elkaar. Dat komt ook samen in dit onderzoek. Een deel van de boeren werkt al duurzamer, maar een deel geeft aan dat het ingewikkeld is, vanwege de kostprijs."

Duurzamer en innovatiever

Schouten wil dat onze landbouw duurzamer en innovatiever wordt. Ze komt binnen een paar weken met een toekomstvisie. "Ik wil de boeren meer zekerheden geven over de richting waar we in de toekomst heen gaan." 

Verduurzaming wordt als het aan Schouten ligt ook een van de speerpunten van het nieuwe Europese beleid rond landbouwsubsidies. "Nederland heeft aangegeven dat die subsidies zich veel meer moeten richten op de bijdrage aan natuur, biodiversiteit en verduurzamen. Zodat die boeren ook echt kunnen gaan produceren op manier zoals ze dat in dat onderzoek hebben aangegeven." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1