In één prik gevaccineerd: hoe werkt het Janssen-vaccin? Diederik Gommers legt het uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In één prik gevaccineerd: hoe werkt het Janssen-vaccin? Diederik Gommers legt het uit

[EO] Deze week geeft het EMA, het Europese Geneesmiddelenagentschap waarschijnlijk advies over het Janssen-vaccin. Vorige week kreeg het vaccin, deels ontwikkeld in Leiden, al goedkeuring in de Verenigde Staten. Het voordeel van Janssen: je hebt maar één prik nodig, in plaats van twee en hij hoeft ook nog eens niet ingevroren te worden. Hoe zit dat?

Diederik Gommers vertelde in Virusfeiten over 'de Volvo onder de vaccins', zoals Trouw het noemde.

#17 - Katten kunnen corona overdragen, maar ze vaccineren is overdreven - Virusfeiten

Het Janssen-vaccin wekt een andere immuunreactie op bij het lichaam. "Het Janssen-vaccin zit zo in elkaar dat je lichaam na de prik zichzelf steeds opnieuw vaccineert. De immuunreactie wordt meerdere keren opgewekt", zei immunoloog Huub Savelkoul onlangs tegen de NOS.

Heel goed nieuws, zegt Gommers in Virusfeiten: "Nederland krijgt er ruim 11 miljoen, als ze geleverd worden, dan kunnen er 11 miljoen mensen gevaccineerd worden. Dan kunnen we gigantische stappen zetten!"

Vector

Het verschil tussen Janssen en bijvoorbeeld Pfizer is dat het een zogenoemd 'vectorvaccin' is, net als het vaccin van AstraZeneca of het Russische Spoetnik. Vectorvaccins brengen een genetische boodschap in het lichaam, waarop het lichaam zelf spike-eiwitten - karakteristiek voor COVID-19 - gaat produceren.

Hoe dat precies werkt, legt Gommers uit in de podcast. Deze is te beluisteren via de website van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie