appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Luister het hele verhaal van Selma van de Perre

Chris van Houts
zondag 26 januari 2020 | VPRO | Redactie OVT Twitter

Selma van de Perre (1922) ontliep de dood die haar te wachten stond in de Tweede Wereldoorlog. Ze dook onder, veranderde haar naam in Marga, en ging in het verzet. Over haar leven schreef ze het boek Mijn naam is Selma. Mathijs Deen vertelt, samen met haar, Selma's verhaal in Het spoor terug: Mijn naam is Selma.

Levensgeschiedenis

Selma van de Perre werd in 1922 in Amsterdam geboren uit volledig geassimileerde joodse ouders Barend Velleman en Fem Spier. Nu, op haar 97e, kijkt ze in haar autobiografie Mijn naam is Selma terug op haar leven. Ze beschrijft hoe het leven in alle onschuld begon. En hoe de geschiedenis haar al gauw op een genadeloze manier duidelijk maakte dat haar joodse afkomst en identiteit haar levensloop zou bepalen.

Nadat haar vader was weggevoerd, hielp ze haar zusje en moeder onderduiken, nam ze een valse identiteit aan en ging in het verzet. In 1944 werd ze gearresteerd, maar omdat haar valse identiteit standhield, belandde ze niet in Auschwitz, maar in Ravensbrück, het vrouwenkamp. Ze overleefde de oorlog.

Je kunt wat er gebeurd is niet veranderen door eraan te denken

Selma van de Perre

Nu woont ze in Londen: "Was ik teruggegaan naar Amsterdam, dan had ik nooit een normaal leven kunnen leven."

Het spoor terug

In het driedelige Spoor: Mijn Naam is Selma, vertelt ze haar verhaal. De overlevingsdrang: “Ik leefde de dag, als de dag. Ik wilde blijven leven. Ik mocht niet toegeven aan de zin van de Nazi. Ik moest overleven en alles vertellen.” En het altijd, voortdurende verdriet: “Binnenin mij zit een vreselijk gat wat nooit zal helen. Zelfs nu, 75 jaar later, ligt ik wakker en zeg ik tegen mijzelf: ‘Selma, ga slapen. Je kunt wat er gebeurd is niet veranderen door eraan te denken.’

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1