Fragment

Baas Hogeschool Zuyd: ‘Minder buitenlandse studenten zou een klap betekenen voor Limburg’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Baas Hogeschool Zuyd: ‘Minder buitenlandse studenten zou een klap betekenen voor Limburg’

De toename van het aantal internationale studenten zorgt in Nederland voor allerlei problemen. Denk aan gebrek aan huisvesting, overvolle collegezalen en docenten die omvallen door de hoge werkdruk. Toch laat Limburg een ander beeld zien. Volgens André Postema, baas van de Limburgse Hogeschool Zuyd, zijn de studenten daar zelfs 'noodzakelijk'.

Daar waar het aandeel internationale studenten op hogescholen en universiteiten landelijk op 15 procent ligt, is dat op hogescholen en de universiteit in het zuidelijkste provincie nog veel hoger. Van alle 22.406 studenten die vorig studiejaar in Maastricht studeerden, kwam 57 procent niet uit Nederland. Het aandeel internationale studenten loopt elk jaar een klein beetje op, blijkt uit cijfers van de universiteit. In studiejaar 2014/2015 was het aandeel namelijk nog 47 procent. 'Logisch' vindt Postema die hoge aantallen. "We grenzen aan België, Duitsland en Luxemburg. Er is constant kruisbestuiving", aldus Postema in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De baas van Hogeschool Zuyd noemt de studenten zelfs 'noodzakelijk'. "Het merendeel van de studenten blijft hier werken. In Limburg hebben we grote campussen voor de zorg en de ICT, wie gaan die anders bemensen?" verwijzen naar het feit dat Limburg een krimpregio is.

'Goed voor de kas'

Desondanks lijkt het erop dat met de nieuwe politieke wind in Den Haag met de PVV voorop, er alles aan gedaan zal worden om het aantal buitenlandse studenten omlaag te brengen. Voormalig CDA-Kamerlid Ger Koopmans vindt het goed als het financieringssysteem van universiteiten eens onder de loep wordt genomen. "Dat is nu heel krom. Buitenlandse studenten krijgen bij binnenkomst meteen een bedrag toegekend. Dat geldt voor Nederlandse studenten lang niet in alle gevallen. Daarnaast krijgen universiteiten voor elke buitenlandse student een bedrag direct bij binnenkomst, voor een Nederlandse student is dat pas na twee jaar. Dus voor universiteiten zijn buitenlandse studenten goed voor de kas."

Video niet beschikbaar