Fragment

'Gemeenten dwingen om asielzoekers op te nemen zou een nederlaag zijn'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Gemeenten dwingen om asielzoekers op te nemen zou een nederlaag zijn'

Afgelopen week domineerden de dramatische beelden uit Ter Apel het nieuws. Asielzoekers moesten buiten slapen of op stoelen in de kantoren. De opvang zit overvol, maar andere gemeenten in het land zitten niet te springen om mensen op te nemen. In de politiek speelt dan ook de discussie of het Rijk gemeenten moet gaan dwingen om asielzoekers op te nemen.

"Het lukt gemeenten niet om met elkaar opvang te regelen. Ik hoop op structurele oplossingen en dat we uit deze vicieuze cirkel komen," zegt ChristenUnie Kamerlid en asielwoordvoerder Don Ceder in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Ook Ceder heeft nagedacht over het dwingen van gemeenten om asielzoekers op te nemen. "Dat zou echt een nederlaag zijn. Het is tot nu toe in een crisis altijd gelukt om op solidariteit te leunen. Maar het is wel verstandig om in de wet op te nemen dat als er crisis is, dat het rijk ook de verantwoordelijkheid kan nemen en een aanwijzing kan doen. Maar om het daadwerkelijk in te zetten zou ik verschrikkelijk vinden."

'Ja zeggen maar nee doen'

GroenLinks wethouder in Arnhem Ronald Paping denkt daar anders over. "Het is meer ja zeggen vanuit gemeenten en nee doen. Ik denk dat enkel leunen op solidariteit niet genoeg is en ik vind dat het aanwijzen moet worden toegepast. Want dan weten gemeenten die verstek laten gaan, wat hun boven het hoofd hangt."