Fragment

FNV-voorzitter Elzinga: ‘Als de inflatie daalt, dan de looneis ook’

  1. Fragmentenchevron right
  2. FNV-voorzitter Elzinga: ‘Als de inflatie daalt, dan de looneis ook’

Het ledenparlement van vakbond FNV heeft maandag ingestemd met de loonsverbetering en arbeidsvoorwaarden die de bond wil eisen voor 2023. De bond wil als onderdeel daarvan de inflatiegevolgen te lijf gaan met onder meer een automatische prijscompensatie in alle cao’s. Die houdt in dat een loon gekoppeld is aan de inflatie, die in augustus 12 procent bedroeg. FNV wil die koppeling vormgeven met een systeem waarin jaarlijks op 1 januari de lonen worden aangepast. Daarin wordt het inflatiecijfer met terugwerkende kracht verwerkt.

“De looneis is puur een correctie op de inflatie. Het betekent behoud van de koopkracht en niet dat werknemers er daadwerkelijk op vooruit gaan,” reageert FNV-voorzitter Tuur Elzinga in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Daarbij willen we niet elk jaar weer vechten voor een tientje, we willen ons gaan bezighouden met dingen die er echt toe doen.”

Nout Wellink, oud-voorzitter van De Nederlandse Bank, maakt zich zorgen over het voorstel van FNV. “Ik geloof best dat er sectoren zijn die die loonsverhoging kunnen dragen, maar heel veel ook niet. Ik vrees voor grote werkloosheid.” Daarop reageert Elzinga dat er voorlopig nog geen sprake is van werkloosheid. “Veel onderzoeken laten zien dat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig nog wel blijft.”

Koopkrachtplan

Het kabinet kwam maandagavond met het nieuws naar buiten dat er een prijsplafond komt voor de energieprijs. “Als de inflatie daardoor daalt dan hebben we minder inflatie te compenseren en dat betekent vanuit de vakbond dus een lagere looneis,” reageert Elzinga op dat nieuws. Elzinga wil niet op de troepen vooruit lopen en eerst bekijken wat het koopkrachtplan daadwerkelijk doet met de inflatie.