Fragment

Arbeidsmigranten voor de personeelstekorten? 'Wij zijn in Nederland kampioen in deeltijd werken'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Arbeidsmigranten voor de personeelstekorten? 'Wij zijn in Nederland kampioen in deeltijd werken'

Bouwend Nederland, onderdeel van VNO-NCW, wil graag een verhoogde inzet van arbeidsmigranten afkomstig uit binnen en buiten Europa. ‘We moeten kijken naar specifieke vakkrachten in het buitenland voor in de bouw, de techniek en de zorg,’ zegt Jaap van de Burgt, belangenbehartiger van Bouwend Nederland, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Tweede Kamerlid van D66, Romke de Jong, is met zijn partij de enige binnen de coalitie die de plannen van VNO-NCW onderschrijft. “Dat verbaast mij ook,” zegt De Jong. “We moeten meer mensen aan het werk krijgen.” Volgens hem moeten we zowel mensen die nu aan de zijlijn staan helpen als arbeidsmigranten naar Nederland laten komen.

Arbeidsmigratie

De prioriteit van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip ligt nu echter bij de misstanden in de huisvesting. Na de zomer zal zij kijken naar de oproep van De Jong om ”te reflecteren op hoe zij het coalitieakkoord ziet”. Daarin staat tenslotte letterlijk: ”Maken wij (de coalitie, red.) beleid om in dit kader een gerichte visumverlening en tijdelijk legale circulaire arbeidsmigratie mogelijk te maken.”

Econoom en financieel journalist van De Telegraaf, Martin Visser snapt naar eigen zeggen de politieke gevoeligheid rondom dit thema. Puur economisch is het logisch om te zeggen: er is vraag naar arbeidskrachten, en ze zijn elders beschikbaar, dus laat ze maar komen, redeneert hij. “Maar er zijn nog legio andere zaken die je eerst moet oplossen.”

Werkloosheidscijfers

Denk aan de discussie rondom integratie en de arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten, waar de Arbeidsinspectie zich hier niet voor niets negatief over uitgelaten heeft, aldus Visser. “Laten we dat eerst oplossen.” Bovendien haalt het de druk van werkgevers af, vervolgt hij, om te gaan investeren in de mensen die buiten de werkloosheidscijfers vallen, maar wel thuis zitten.

“Dit is wel de uitgelezen kans om daar eindelijk eens werk van te gaan maken. Zodra je de sluizen weer openzet, is die druk weg.” Volgens Visser zou het halen van arbeidskrachten uit het buitenland dus eerder als “een soort sluitstuk” moeten fungeren.

Concurreren op loon

Het gaat hier niet om ongeschoolde arbeidskrachten waarbij we gaan concurreren op loon, vult De Jong aan. “Het zijn echt vakkrachten. En we hebben nu meer dan 450.000 vacatures. We moeten wel iets met elkaar.”

Ook Visser realiseert zich dat je die manco’s niet zomaar kunt dichten met binnenlandse werklozen. “Maar dan nog: onthoud wel de prikkel om mensen bij- of om te scholen. En te kijken in hoeverre je het in eigen land of binnen de EU kunt oplossen.

Deeltijd kampioen

Minister van Gennip zei eerder in het NOS Journaal dat zij het meest verwacht van mensen die zeggen dat zij elders willen werken en meer willen werken. De Jong: “Het kabinet trekt ook vijfhonderd miljoen uit om ervoor te zorgen dat die mensen van werk naar werk worden begeleid. Er zijn namelijk heel veel mensen afhankelijk van de voorzieningen die we in Nederland opbouwen.”

Sterker nog, wij zijn in Nederland kampioen in deeltijd werken, stelt De Jong. Daarom pleit hij voor een bonus als je voltijd gaat werken en het gratis maken van kinderopvang. Want: “Werken moet ook lonen. Dat kan enorm helpen om de arbeidsparticipatie te verhogen. Dus naast arbeidsmigranten liggen er óók heel veel kansen in de enorme groep die nu nog langs de kant staat.