Fragment

Hebben de jongerenpartijen nog vertrouwen in de politiek?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hebben de jongerenpartijen nog vertrouwen in de politiek?

De toeslagenaffaire, de gaswinning in Groningen, de stikstofcrisis en nu ook nog de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Het is zwaar weer in politiek Den Haag. De uitslag van de verkiezingen laten zien dat het niet goed gaat en daar zijn de voorzitters van de JOVD, DWARS, CDJA en het nog op te richten BBB Jong het unaniem over eens.

"Na de verkiezingen appte ik met mijn moeder en toen zei ik dat ik er wel heel verdrietig over was", zegt Michiel Suijker van de JOVD in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Het laat zien dat we in een land wonen waarbij mensen zich niet gehoord voelen en geen vertrouwen meer hebben in de overheid." Iris Vergeer van DWARS, de jongerenpartij van GroenLinks: "Het is vooral duidelijk geworden dat het kabinet problemen niet kan oplossen. Van links tot rechts was dat ook het signaal naar de coalitie."

Kevin Klinkspoor van het CDJA hangt de verkiezingen ook op aan een groeiende kloof in de samenleving. "Ik doel dan niet zozeer op de kloof tussen stad en platteland maar wat je zag de afgelopen jaren is dat mensen die het al goed hadden, het alleen maar beter hebben gekregen. De mensen die in de tegenovergestelde groep zaten, zijn er alleen maar op achteruit gegaan."

'Dit gaat om families'

Jurre Boers van de nog op te richten jongerentak van de BoerBurgerBeweging (BBB) maakt zich vooral kwaad over dat het 'menselijke aspect' uit het debat weg is. Als voorbeeld noemt hij de stikstofcrisis: "Ik ken boeren in mijn omgeving die uit het leven zijn gestapt. Dit gaat om mensen en om families en niet om cijfertjes."

'Tegen het zere been'

Of de jongeren zelf dan meer kunnen doen om de politiek te verbeteren? Klinkspoor noemt als voorbeeld het partijcongres van zijn partij in 2021. "We hadden toen een resolutie over de afschaffing van de studiefinanciering en dat was echt tegen het zere been van de partij. Dan zie je dat je als jongere wel degelijk invloed kunt uitoefenen."

Video niet beschikbaar