Fragment

EBI Vught krijgt eigen rechtszaal: 'Dit is een belangrijke stap voor de veiligheid'

  1. Fragmentenchevron right
  2. EBI Vught krijgt eigen rechtszaal: 'Dit is een belangrijke stap voor de veiligheid'

In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar de zwaarste criminelen vastzitten, komt een zittingszaal. Daar kunnen rechters onderdelen van strafzaken behandelen zodat de gedetineerden minder vaak naar een rechtbank elders hoeven te worden gebracht. De kleine rechtszaal binnen de muren van de penitentiaire inrichting kost 15 miljoen euro en is al in aanbouw, schrijft minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Burgemeester van Vught, Roderick van den Mortel, pleitte al langer voor een eigen rechtszaal. "Ik ben hier ontzettend blij mee. Ook andere plekken in het land kunnen hier blij mee zijn want het vervoer beperkt zich niet alleen tot Vught," aldus de burgemeester in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Minder risico

De zittingszaal ter plekke moet ertoe leiden dat er minder risico is op een gewelddadige uitbraakpoging of liquidatie tijdens het vervoer van verdachten naar hun rechtszaak. Het transport in colonnes met gepantserde voertuigen die vaak snel en met zwaailichten en sirenes rijden, zorgt ook vaak tot ernstige verkeersoverlast, vooral in Vught. In de EBI zitten criminelen vast als Willem Holleeder, bendeleider Ridouan Taghi wiens strafzaak nu loopt, maar ook Syriëgangers die van terrorisme worden verdacht of daarvoor zijn veroordeeld.

"Dit is een belangrijke stap voor de veiligheid. De categorie verdachten die in Vught zit, mogen nooit meer over de weg vervoerd worden," aldus Van den Mortel. De burgemeester benadrukt dat de eigen rechtszaal een 'overwinning' is, maar dat het pas een eerste stap is in het proces om de gemeente veiliger te maken. "De minister schrijft ook dat er sprake is van een groeimodel, maar de basis ligt er nu wel."