Fragment

Tata Steel komt met ambitieus verduurzamingsplan, maar deel van de techniek moet nog worden uitgevonden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Tata Steel komt met ambitieus verduurzamingsplan, maar deel van de techniek moet nog worden uitgevonden

Een halfjaar geleden eiste Milieudefensie van de grootste vervuilers in Nederland dat zij snel met een verduurzamingsplan moeten komen. Tata Steel geeft daar nu gehoor aan. Het bedrijf in IJmuiden wil in 2030 minstens 30 procent minder broeikasgassen uitstoten. Momenteel is Tata Steel verantwoordelijk voor 8 procent van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen.

In het klimaatplan staat dat het bedrijf in 2035 de uitstoot met 75 procent wil terugbrengen. Daar bovenop komt nog eens dat Tata in 2050 het staal compleet CO2-neutraal wil produceren. "We maken hierbij gebruik van een nieuwe techniek op basis van groene waterstof", zegt CEO Hans van den Berg in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Dit betekent dat we onze twee hoogovens gaan vervangen."

Enige probleem is dat de techniek van waterstof nog deels moet worden ontwikkeld. Het bedrijf mikt dus op het behalen van doelen met middelen die er nog niet zijn. "Een alternatief op dit moment is er niet. De ambities op het gebied van duurzaamheid worden steeds hoger en dat boezemt ons vertrouwen in dat dit gaat lukken."

Video niet beschikbaar