Fragment

CO2-heffing 'nekt' grote vervuilers in Nederland: 'Sluit een deal zodat ook zij kunnen verduurzamen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. CO2-heffing 'nekt' grote vervuilers in Nederland: 'Sluit een deal zodat ook zij kunnen verduurzamen'

Nederland huisvest zo'n twintig grote CO2-uitstooters. Dit zijn bedrijven zoals Tata Steel in IJmuiden. De druk op deze bedrijven om te verduurzamen is groot, maar om te verduurzamen is veel geld nodig.

''We hebben overheidsinvesteringen nodig om een duurzamere toekomst tegemoet te gaan'', zegt Ingrid de Caluwé, lobbyist namens Tata Steel, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. De Caluwé geeft aan dat Tata vooral stappen wil gaan zetten op het gebied van waterstof zodat er minder hinder wordt ondervonden in de omgeving. De uitstoot van het bedrijf in IJmuiden is veel in het nieuws de afgelopen tijd. Uit nieuwe rapporten is gebleken dat Tata voor dusdanig veel uitstoot zorgt dat omwonenden met gezondheidsproblemen kampen.

'CO2-heffing gaat ons killen'

Om die stap te maken naar waterstof, moet het bedrijf veel geld investeren. ''Alles wat wij extra zouden moeten gaan betalen aan CO2-heffing, kunnen wij dus niet investeren in verduurzaming. Die heffing hangt alle grote bedrijven in Nederland boven het hoofd maar tegelijkertijd willen we vergroenen. Binnen een paar jaar gaat die heffing ons allemaal killen.''

Bernard Wientjes, oud-voorzitter van VNO-NCW en huidig voorzitter van VNCI, is het eens met De Caluwé. ''Als je met deze 15 tot 20 bedrijven, de grote vervuilers, een deal sluit over de CO2-heffing dan heb je het onder controle.'' Wientjes geeft aan dat een dergelijke deal niet zonder strikte voorwaarden kan.