Fragment

Drinkwaterbedrijven lopen in 2030 tegen hun grenzen aan: 'De productiecapaciteit moet omhoog'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Drinkwaterbedrijven lopen in 2030 tegen hun grenzen aan: 'De productiecapaciteit moet omhoog'

Na dagen van intensieve regenval zorgde water dit weekend op verschillende plekken in Nederland voor overlast. En dat na een zomer met perioden van veel droogte. En daar hebben niet alleen huishoudens en boeren last van, ook drinkwaterbedrijven ervaren ongemak. De kwaliteit moet gebord blijven en daarbij gaat de capaciteit een steeds zwaarder wegende rol spelen de komende jaren, zo waarschuwt de voorzitter van Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland, Peter van der Velden, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Dat het probleem, waar Van der Velden voor waarschuwt, de politiek niet onbekend is, blijkt wel uit een brief van eind november. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stuurde toen een brief naar de Tweede Kamer met de boodschap dat het kabinet bij de inrichting van Nederland meer rekening wil houden met water en bodem. "Dit betekent dat er beter moet worden nagedacht over wat waar komt voordat straks hele woonwijken onderwater komen te staan," aldus Van der Velden, maar dus ook dat er voldoende ruimte moet overblijven voor drinkwaterbedrijven.

Groei

"Wij voorzien in 2030 een probleem. Dan moeten alle drinkwaterbedrijven uitbreiden anders is drinkwater uit de kraan niet meer vanzelfsprekend." Dat heeft volgens de voorzitter onder meer te maken met het feit dat de Nederlandse bevolking groeit en dat er meer huizen bij moeten komen. Voorzitter van de Unie van Waterschappen én dijkgraaf van het hoogheemraadschap Rijnland Rogier van der Sande is het daarmee eens en noemt ook als reden de klimaatverandering. "De effecten van de klimaatverandering ga je nu merken. We moeten echt iets doen."