Fragment

Mart de Kruif: 'We moeten stoppen met defensie aan te sturen als een speedboot'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Mart de Kruif: 'We moeten stoppen met defensie aan te sturen als een speedboot'

Na jaren van bezuinigingen op defensie, wordt de komende periode maar liefst 5 miljard euro per jaar geïnvesteerd. Het is de grootste investering sinds de Koude Oorlog en moet ervoor zorgen dat Nederland niet langer de 'klaploper' is van Europa. Maar niet alleen Nederland gaat flink in de krijgsmacht investeren. Ook veel andere Europese landen tasten diep in de buidel. Duitsland gaat zelfs 100 miljard uitgeven; een bedrag dat eerder nooit voor mogelijk werd gehouden.

"We moeten stoppen met defensie aan te sturen als een speedboot. Op de rem duwen is niet zo moeilijk, maar weer opstarten kost klauwen vol met geld," zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Kruif wijst ook nog eens op het feit dat het jaren gaat duren voordat de Nederlandse krijgsmacht ook meer weer een beetje op niveau is. "Alles wat wij nu uitlenen aan Oekraïne, om een voorbeeld te geven, komt uit onze voorraden. Dat duurt zeker een jaar of vijftien voordat die voorraad weer is aangevuld."

Wat daarnaast ook meespeelt volgens Kruif, is dat er geen samenhangend veiligheidsbeleid is op Europees niveau. "Dat moet er wel echt snel komen," aldus de oud-commandant. Defensiewoordvoerder voor de VVD gelooft dat dat nog jaren kan gaan duren. "Er zijn nog teveel nationale belangen die zwaar meewegen. We kunnen dat willen een Europees beleid, maar dat gaat nog jaren duren."

Clustersamenwerking

Ondertussen kijkt ook de Nederlandse defensie-industrie met argusogen naar alle bedragen die nu op tafel liggen. Zij willen graag meeprofiteren van al het geld dat nu in defensie wordt gestoken. Maar clustersamenwerking tussen die bedrijven in een Europees verband is nog ver weg, terwijl dat wel cruciaal is. "Nederlandse bedrijven hebben de ontwerpkennis niet dus je zal moeten aanhaken bij bedrijven die dat wel hebben," zegt lobbyist voor Royal IHC, een scheepsbouwbedrijf in Krimpen aan den IJssel.

Kortom, er zijn nog veel obstakels die zowel Nederland als Europa moet overbruggen om weer een krijgsmacht te hebben die op volle kracht draait.