Fragment

Voorzitter VNO-NCW roept kabinet op om klimaatplannen 'uitvoerbaar' te houden voor bedrijven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voorzitter VNO-NCW roept kabinet op om klimaatplannen 'uitvoerbaar' te houden voor bedrijven

Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, vreest dat de aangekondigde klimaatplannen van minister Jetten niet uitvoerbaar zijn voor de meeste bedrijven. "Ik ken geen bedrijf dat niet wil verduurzamen, maar de haalbaarheid van de plannen vormt nu echt de bottleneck", aldus Thijssen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Het is bijna D-Day voor de klimaatplannen van het kabinet. Vóór 1 mei moet klimaatminister Jetten zijn collega-ministers zien te overtuigen van zijn nieuwe pakket aan maatregelen. En die zijn behoorlijk fors. De grote vraag in het bedrijfsleven: Waar gaan de klimaatklappen vallen?

Onrust

Volgens André Bosman, directeur bij gas - en kolenreus Uniper Benelux, zorgen de aangekondigde plannen voor 'onrust'. "Dat is altijd onhandig in de markt. Er komen nu heel veel vragen naar boven als het aankomt op investeringen om te vernieuwen." Thijssen: "Er zit een groot gat tussen de realiteit en de ambitie van het kabinet. Er moet echt meer focus komen op de uitvoering van die plannen."

Als voorbeeld noemt de voorzitter het Nederlandse stroomnet. "Dat is in honderd jaar tijd opgebouwd. Nu moeten we het verdubbelen in maar 7 jaar tijd zodat bedrijven die van het gas af willen op het stroomnet kunnen worden aangesloten."

Brussel

Maar of Jetten aan dergelijke geluiden uit het Nederlandse bedrijfsleven kan toegeven, is nog maar de vraag. "Het Brusselse klimaatpakket is enorm en gaat heel veel bepalen", legt Alexander Bakker uit, correspondent van de Telegraaf in Brussel. "En uiteindelijk overruled Brusselse politiek de Nederlandse."