Fragment

Voorzitter LTO Nederland: 'De overheid zou eerder op het leed van de vogelgriep moeten inspelen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voorzitter LTO Nederland: 'De overheid zou eerder op het leed van de vogelgriep moeten inspelen'

De vogelgriep houdt Nederland nu al een aantal maanden in zijn greep. Het ene na het ander pluimveehoudersbedrijf moet worden geruimd om de verdere verspreiding van de ziekte in te dammen. Is dit een ondernemersrisico of moet de overheid meer doen om zowel het dierenleed te verminderen als het leed van de boeren?

"De vogelgriep komt van buiten, niet vanuit de stallen. De overheid zou dus eerder op het leed van de vogelgriep moeten inspelen.", zegt de voorzitter van de boerenbelangenorganisatie LTO Nederland, Sjaak van der Tak, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Van der Tak vervolgt: ''Ik vind het ook gek dat we zoveel ruimen, we moeten die beesten vaccineren maar daar loopt nu een discussie over op Europees niveau en daar zijn ze voorlopig nog niet uit."

'Veehouderij moet anders worden georganiseerd'

Tweede Kamerlid voor GroenLinks, Laura Bromet, denkt er anders over en dat er wel degelijk een probleem ligt bij de huidige infrastructuur. "Ik vind het triest voor de dieren en de ondernemers, maar experts hebben ons gewaarschuwd dat het heel gevaarlijk is hoe wij nu in Nederland onze veeteelt hebben georganiseerd. Als de vogelgriep overspringt op varkens dan kan het heel makkelijk overslaan op mensen."

Of dat de huidige vogelgriep een ondernemersrisico is, daar wil Bromet zich niet direct over uitlaten wel wil ze ervoor pleiten om met boeren, instanties en overheid in gesprek te gaan over hoe anders.