Fragment

'Als je als lobbyist nu pas aan tafel gaat bij de PVV, ben je te laat'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Als je als lobbyist nu pas aan tafel gaat bij de PVV, ben je te laat'

u de PVV als grootste partij aan de onderhandelingstafel zit, is het onwennig voor sommige lobbyisten die hun belangen op de kaart willen zetten. "Sommigen hebben de partij jarenlang links laten liggen. Die zijn nu te laat", aldus de tafelgasten van WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

"Door de monsterzege van de PVV zijn vakgenoten wakker geworden. Ze moeten deze partij nu echt serieus nemen. Ik schrik echt van die houding", zegt zelfstandig lobbyist Olivier van Loo. "Je sluit vrede met je vijand, niet met je vrienden." Waarmee Van Loo nogmaals zijn verbazing wil uitdrukken over waarom veel lobbyisten de PVV lange tijd genegeerd hebben. "Als je als lobbyist nu pas aan tafel gaat bij de PVV, dan ben je gewoon te laat." Bert Bakker, oud-D66 Kamerlid, is het daarmee eens. "Als je kijkt naar hoeveel zetels ze de afgelopen jaren hebben binnengesleept, dan hadden dat keer op keer doorslaggevende zetels kunnen zijn. Dat geldt ook voor Forum voor Democratie."

Een biertje op de tennisbaan

Van Loo zelf loopt zelf al langere tijd rond als lobbyist bij de PVV. "Ik sta met ze op de tennisbaan en drink een biertje met ze. Het is daar informeler dan bij andere partijen. Door daar al langere tijd rond te lopen, heb ik als lobbyist geen acuut probleem." Hij vervolgt: "Je moet ze ook het gevoel geven dat je ze serieus neemt."

Gesloten bolwerk

Toch is de PVV voor lobbyisten en journalisten lange tijd een gesloten bolwerk geweest, vindt Ariejan Korteweg, journalist bij de Volkskrant. "Als journalist kreeg je nooit antwoord van ze. Ze waren onbenaderbaar. Nu moeten ze wel."

Video niet beschikbaar