Fragment

Kamerdebat zal vooral over stikstof gaan: 'Laat ons gewoon beginnen in plaats van elkaar verwijten te maken in Den Haag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Kamerdebat zal vooral over stikstof gaan: 'Laat ons gewoon beginnen in plaats van elkaar verwijten te maken in Den Haag'

Na nog geen anderhalf jaar regeren moet Rutte IV dinsdag bewijzen nog voldoende veerkracht te hebben na de afstraffing van de Provinciale Statenverkiezingen. De gasten aan tafel bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 verwachten niet dat het kabinet gaat vallen, maar wel dat het debat veel 'oud zeer' naar boven haalt.

"Ik verwacht dat we geen steek verder komen. Het kabinet houdt zichzelf in een houdgreep", reageert CDA-burgemeester in de gemeente Ede René Verhulst. "Met polariseren wat nu vooral gebeurt, kom je er zeker niet", vindt scheidend-gedeputeerde in Drenthe Henk Brink. En ook voormalig D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven is sceptisch over het debat. Maar dat het kabinet na morgen door mag, dat staat voor alle drie als een paal boven water.

Stikstof

De verwachting is dat het debat vooral over 'stikstof' gaat en verder over "een aantal andere zaken", duidt politiek verslaggever Thomas van Groningen het debat. En precies bij 'stikstof' blijft de pijn zitten. "Laat ons als provincies en gemeenten gewoon beginnen in plaats van elkaar verwijten te maken in Den Haag", vindt Verhulst. "Er gebeurt daarnaast ook al heel veel op dit vlak", wil de CDA-burgemeester net zoals Brink nog maar eens benadrukken.

Met die uitspraak is Verhoeven het niet eens. "Dit is echt de karikatuur van de situatie die nu speelt. Er is dertig jaar lang weggekeken van de situatie. We moeten nu niet doen alsof de Haagse polarisatie het probleem is."

Video niet beschikbaar